Френският премиер подкрепя промени в трудовите ограничения за българи

Френският премиер подкрепя промени в трудовите ограничения за българи
Жан-Марк Еро защити своя вътрешен министър Манюел Валс, критикуван за това, че разпореди през лятото да бъдат разтурени ромски лагери. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро иска „развитие" по въпроса за временните мерки на Европейския съюз, ограничаващи до края на 2013 г. достъпа до трудовия пазар за гражданите Румъния и България, повечето от които са роми.

„Подкрепям евентуално развитие при тези мерки, в чийто контекст румънците и българите се разглеждат като идващи от страни извън общността, при все че държавите им членуват в ЕС, заяви Жан-Марк Еро пред радио Ер Ем Се, цитиран от АФП и БТА.

Временните мерки ограничават длъжностите, достъпни за тези участници в трудовия пазар, в рамките на 150 професии, където съществува „напрежение", след като им бъде издадено разрешително да работят и работодателят плати съответната такса във френската служба по имиграцията и интеграцията.

Ограниченията може да бъдат вдигнати само с едно решение на кабинета, както направиха вече Италия и Ирландия, посочва АФП.

Същевременно Жан-Марк Еро защити своя вътрешен министър Манюел Валс, критикуван за това, че разпореди през лятото да бъдат разтурени ромски лагери.

„Трябва да погледнем нещата в лицето: бордеите се разшириха," констатира премиерът и нарече това „неприемливо".

„Решенията на правосъдието трябва да се изпълняват. Моят дълг е да намирам изходи, действайки прозрачно, твърдо и човечно," каза той.

Жан-Марк Еро се очаква да председателства министерска среща по ромския въпрос, след което да приеме правозащитници в сряда следобед.

#Жан-Марк Еро #роми #Франция #Манюел Валс #трудов пазар #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници