Шефът на БДЖ подаде оставка заради финансовия министър Дянков

Шефът на БДЖ подаде оставка заради финансовия министър Дянков
По-рано транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че причините за оставката на Йордан Недев (на снимката) са лични. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев е подал оставка не по лични причини, а заради спрените от страна на Министерството на финансите субсиции за компанията, обяви самият той.

По-рано в сряда транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че причините за оставката на Йордан Недев са лични.

Постът изпълнителен директор на БДЖ ще се поеме от сегашния финансов и административен директор на дружеството Велик Занчев, предаде БНР.

В началото на юли финансовото ведомство спря субсидията на БДЖ заради активираната държавна гаранция по заема на БДЖ към Световната банка, взет още през 1995 г.

Освен това, въпреки че в края на миналата година бе изготвен План за преструктуриране на дружеството, финансовият министър Симеон Дянков поиска от ръководството на БДЖ да представи план за допълнителни реформи и мерки за преструктуриране и ефективна работа на дружеството, за да се изплати августовската държавна субсидия.

В крайна сметка след продължителни разговори между БДЖ и финансовото министерство и поети ангажименти от страна на ръководството на железницата за мерки за повишаване на приходите и намаляване на разходите на 6 август се взе решение изплащането на субсидията да бъде възобновено.

Оставката на Йордан Недев заедно с оставката на председателя на борда на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров беше искана многократно от железничарските синдикати в края на миналата година по време на продължителната стачка на работещите в БДЖ и НКЖИ, но тогава нито един от двамата не намери за необходимо да напусне компанията.

#БДЖ #Йордан Недев #оставка #Холдинг БДЖ #НКЖИ #Ивайло Московски #Велик Занчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници