Нови мерки за ромите може да отворят трудовия пазар на Франция за българи

Нови мерки за ромите може да отворят трудовия пазар на Франция за българи
През седмицата френските медии цитираха Манюел Валс, който каза, че даването на трудови права на ромите „може да бъде едно от решенията" за тяхната общност. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът на Европа настоя Франция да „надхвърли краткосрочните мерки" за справяне с проблемите с ромското население. , предаде "Франс прес".

Призивът идва малко след като френският президент Франсоа Оланд и вътрешният министър Манюел Валс станаха обект на критики заради разселването на ромски лагери и експулсирането на румънски роми, предаде „Дневник", позовавайки се на АФП.

На фона на все по-видими разногласия в кабинета, Франсоа Оланд нареди на министрите да разрешат противоречията си по време на разговори в сряда, след които може да се стигне до вдигане на ограниченията на достъпа до пазара на труда за български и румънски граждани.

„Обявената от френското правителство среща в сряда за ромите в добре дошла стъпка към намиране на дългосрочни решения," каза генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд.

„Съветът на Европа последователно подчертаваше необходимостта да се отиде отвъд краткосрочните мерки. Простото преместване на ромски семейства в или между държавите единствено влошава условията за тях," допълни той.

Торбьорн Ягланд припомни, че Франция е сред 47-те държави членки на организацията, които са се съгласили с приоритети в политиката за ромите през 2010 г. в рамките на Декларацията от Страсбург и „са се ангажирали с други европейски страни да подобрят живота на ромите - най-маргинализираното малцинство в Европа".

„Това означава фокусирани и последователни усилия в области като образование, осигуряване на жилища, здравеопазване и заетост. Приобщаването и предоставянето на възможности за ромите е ключово за постигането на реална промяна," подчерта генералният секретар на Съвета на Европа.

Франция е една от деветте страни, които все още изискват разрешително за работа на граждани от България и Румъния. Останалите са Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания.

През седмицата френските медии цитираха Манюел Валс, който каза, че даването на трудови права на ромите „може да бъде едно от решенията" за тяхната общност. Правозащитни група от дълго време настояват, че без мярката интеграцията на ромите е невъзможна.

#Франция #роми #Франсоа Оланд #Манюел Валс #трудов пазар #работа #Съвет на Европа #Торбьорн Ягланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници