Знакът „ОК“ с ръка е расистки жест

Знакът „ОК“ с ръка е расистки жест
A A+ A++ A

Често се случва да използваме в ежедневието жеста за „ОК“ с ръка. За съжаление, той се очертава като любим и на расистки и крайно десни организации, пише БТВ. Този почти ежедневно използван знак за улеснение, изведнъж бе обявен за расистки. Дори вече фигурира в списъка на естремистките символи, съставен от „Американската лига против клеветата“. Основание за тази квалификация е фактът, че все повече се използва за нуждите на редица расистки и крайно-десни организации.

Това не пречи на хората да продължават да го изолзват, когато искат да изразят своето одобрение и не се притесняват, че ще бъдат разбрани неправилно.

Съставянето на въпросния списък на расиситките визулани символи започва през 2000 г. В него вече са попаднали повече от двеста знака, които се считат за обида или расизъм. Сред тях се виждат обхванатия в пламъци кръст на Ку Клукс клан и свастиката. Според водача на лигата, Джонатан Грийнблант, екстремистите имат практиката да заимстват често използвани символи в обществото. Разбира се, измислят и свои, за да изразят омразата си към определени групи от обществото. Припомняме, че свастиката на практика е символ от будизма и значението му е просперитет и късмет. Символът „ОК“ случайно влиза в знаците на крайно-десните.

Вначалото е просто щега в интернет, целяща да даден различен, таен смисъл на популярен жест от ежедневието. Така лесно можели да се подведат медиите. Без да се усетят, шегата придобила популярност и се харесала от расиситките организации. Точно този знак показа стрелецът от Крайстчърт на съдебното заседание. Той заяви, че е невинен по обвинението за убийство на 51-ма в градската джамия. Запознати смятат, че този символ се употребява предимно от хората на по-високи нива в екстремистките групировки. Същите често влагат нов смисъл на други популярни жестове, за да скрият намеренията си от обществото.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници