Борисов: Важно е Северна Македония да бъде приета в ЕС

Борисов: Важно е Северна Македония да бъде приета в ЕС
A A+ A++ A

Важно е Северна Македония да бъде приета в ЕС, но не прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща при президента Румен Радев, предаде ТОПНОВИНИ.

Държавният глава покани министър-председателя заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и външния министър Екатерина Захариева на консултативна среща във връзка с двустранните отношения със Северна Македония.

Премиерът Борисов подчерта, че общата комисия за историята е свършила много.

„Довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ“, коментира той и подчерта, че не може България да е единствената държава от всичките 27, която да е против.

 „Нека да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето – да сме заедно в ЕС. Заедно имаме много проекти – коридор 8, разширяваме КПП-тата. Така че нашата позиция от първия ден досега е ясна – изключително важно е да бъдат приети в ЕС“, подчерта министър-председателят.

„Важно е обаче те да разберат, че зависи от тях. И не може за наша сметка това да се случи – прекроявайки историята. Затова сме дали нашите права на комисията и ден по-рано, ако се разберат – добре. Ако не, ще чакаме да видим техните реакции. Ние с „Обединени патриоти“ сме категорични по въпроса – имаме единомислие. Каракачанов като войвода е по-твърд, шамарите са му в речника. Ние сме по-дипломатични. Нека бъдат смели, нека да имат кураж. Бъдещето на Северна Македония е в ЕС. Да не го проиграват този шанс“, заяви Борисов.

Той посочи още, че България иска и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници