Дянков иска да стимулира общините с фонд от 50 млн. лв.

Дянков иска да стимулира общините с фонд от 50 млн. лв.
Министърът на финансите Симеон Дянков и заместникът му Владислав Горанов представиха системата за оценка на финансовата стабилност и дисциплина в общините. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков иска да създаде фонд за стимулиране на общините в размер на 50 млн. лв.

Той възнамерява да отправи предложение към Националното сдружение на общините, като очаква от организацията предложение за обема на средствата във фонда.

„Може да започнeм от 50 милиона лева и с годините средствата да нарастват," даде пример Симеон Дянков, цитиран от агенция „Фокус".

Идеята му е средствата от този фонд да се дават на общините по методология, която самото сдружение предложи.

„На общини отличници или общини, които в миналото са били зле, но с нови ръководства, с нови общински съвети и кметове, подобряват състоянието си, защото те също трябва да бъдат поощрявани," поясни финансовият министър.

Той допълни, че средствата от този фонд ще се предоставят основно за инфраструктурни проекти – училища, детски градини, спортни площадки, общински пътища.

„Говорили сме вече няколко пъти със сдружението на общините и остава да ни предложат методологията, която да регламентира ясни правила – такава община, с такива показатели, с такова население може да кандидатства до такава сума. Ще започнем с нещо по-малко, за да видим как работи, и в следващи бюджети надеждата ми е то да се увеличи като част от общото финансиране на общините," обясни Симеон Дянков.

Преди седмица той представи нова методолгия, по която се оценява как се справят финансово общините.

Тогава той посочи и че още от следващия бюджет се предвижда общините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина да бъдат стимулирани.

#Симеон Дянков #Национално сдружение на общините #общини #инфраструктура #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници