Митрополит Николай: Пирамидите в Египет са богохулство, затрили са цяла цивилизация

Митрополит Николай: Пирамидите в Египет са богохулство, затрили са цяла цивилизация
A A+ A++ A

Пловдивският митрополит Николай нарече египетските пирамиди „паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация“. Тези думи бяха част от словото му при откриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив, в което владиката се обърна не само към Здравко Димитров, а и към всички кандидати в започналата днес предизборна надпревара. Следва основната част от казаното от митрополит Николай:

„Светският управник, комуто Бог възлага отговорността за управлението , трябва да е милостив и грижовен към слабите и бедните. Светският управник трябва да е справедлив, и то в смисъла на Божията справедливост. За да е милостив и справедлив, светският управник трябва да се проникне от съзнанието, че всички хора са чада, синове и дъщери Божии, че са родени равни и са равни пред Бога, казва Николай, цитиран от Пловдив прес.

Добър светски управник е този, който знае, че не разпределя ресурси, а ръководи хора, че носи отговорност за хора. Грешка прави и грях слага на душата си този, който разгрежда себе си като властник, а градът и хората в него като ресурси, от които да изстисква максимума за себе си и своите приближени, без да се съобразява с никого и нищо. Великото някога Египетско царство, в което властниците са се кланяли на тотеми и са разглеждали хората като ресурс, тоест като роби, било застигнато от Божия гняв и е станало на прах и пустиня. Изчезнала е културата, изчезнал е езикът, изчезнал е и самият народ заедно с владеещата го каста. Останали са едни пирамиди – паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация. Много важно, че фараоните са построили пирамиди, но са затрили народа си и държавата си с богохулна арогантност, повтарям това.

Но защо да отиваме толкова далеч, нима градът, в който живеем, не ни дава пример за същото? Колко пласта руини от езически царства лежат под краката ни като археологически разкопки? Пловдив е изграден такъв, какъвто е, от християнската цивилизация, от християнската култура, от вярата в Христа. България и Европа – такива, каквито се днес, са изградени от вярата в Христа. Изчезне ли тя, бъдат ли пренебрегнати принципите и ценностите, започнем ли да се грижим само за строежите, без да зачитаме хората, и този материален свят един ден ще изчезне и ще се превърне в археологическа разкопка, без да остави дори една пирамида.“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Местни избори 2019
Последно от Местни избори 2019

Всички новини от Местни избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници