Фалитът на "Томас Кук" удря гръцкия туризъм като цунами, България също страда

Фалитът на "Томас Кук" удря гръцкия туризъм като цунами, България също страда
A A+ A++ A

Обявеният фалит на британския туроператор Томас Кук (Thomas Cook) е бедствие за гръцкия туризъм, обяви председателят на туристическия съюз на остров Крит Михалис Влатакис, пред в. "Прото тема", цитиран от ДПА. "Това е земетресение с магнитуд 7 и все още предстои цунами", коментира Влатакис.

Томас Кук има договори с около 70 процента от всички хотели на Крит, най-големия остров в Гърция и водеща туристическа дестинация. Само тази година туроператорът доведе на острова около 400 хиляди туристи, като 20 хиляди все още са там, предава БТА.

По данни, представени от гръцкия министър на туризма Харис Теохарис по телевизия Скай, приблизително 50 хиляди туристи почиват в Гърция по линия на Томас Кук, съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

Министърът посочи, че в момента се води процедура по връщане в родината на около 50 хиляди туристи, които са се оказали в Гърция в момента, когато Томас Кук обяви фалит. Репатрирането на туристите ще се осъществи чрез британската служба за гражданска защита, която осигурява полетите. Очаква се в близките три дни Гърция да напуснат около 22 хиляди клиенти на Томас Кук, уточни министърът, като добави, че още днес ще пристигнат самолети на островите Закинтос, Кос и Корфу.

Десетки български фирми също са в отношения с Томас Кук и ще бъдат засегнати от внезапния фалит, коментират в бизнес средите у нас.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »