Върховните съдии на Великобритания решават законно ли е спирането на работата на парламента

Върховните съдии на Великобритания решават законно ли е спирането на работата на парламента
Pixabay
A A+ A++ A

Днес във Великобритания съдебен състав от 11 съдии във Върховния съд ще започне изслушания на политическите обвинения срещу премиера Борис Джонсън, че е действал незаконно, подвеждайки кралицата с мотивите за разпускане на парламента за пет седмици, за да предотврати дебата за кризата около Брекзит, предаде БНР. 


Решението миналия петък да бъде увеличен броят на съдиите от 9 на 11 свидетелства за конституционната значимост на делото. Една от най-големите трудности, пред които са изправени съдиите в това безпрецедентно дело, е как да съгласуват английските, шотландските и северноирландските закони в контекста на подобни обвинения срещу премиера за разпускане на парламента.

По-рано съд в Лондон единодушно прецени, че премиерът не е нарушил закона, но след това съд в Единбург също единодушно постанови, че законът е бил нарушен. Очаква се изслушванията да продължат три дни.

Междувременно Борис Джонсън се завърна от Люксембург след срещи с лидери от ЕС, без да има напредък в преговорите.

Джонсън отказа съвместна пресконференция с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, след като бе освиркан от събралото се множество. Бетел заяви, че е отговорност на Джонсън, да извади страната си от ситауцията, а не да вини ЕС.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не получил нови предложения от британския премиер.

Джонсън продължава да твърди, че може да постигне сделка до средата на октомври.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници