178808 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38131 абоната       |      
USD 1.77319| EUR 1.95583| GBP 2.21674|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитМЕСТНИ ИЗБОРИ 2019ИЗБОРИ 2019

Размер на шрифта:   

Опасни вещества в капачките за буркани

12 септември 2019, четвъртък / 16:19; Коментари: 0
Send to Kindle
Опасни вещества в капачките за буркани
ИАРА

В сезона на зимнината – откриха опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории установиха, че в тях има вещества в опасни количества, съобщава Нова телевизия. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект.

Лабораторните тестове са направени на 7 вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София.

Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.

В някои от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

Добре узрели зеленчуци, подходяща марината и вкусната туршия е готова. Тайната обаче отдавна е изскочила от кухнята на баба и вече е в ръцете на учените. Почти 20 години те изследват всеки детайл от приготвянето на консервите – от качеството на плодовете и зеленчуците до капачката на буркана, за да може всичко, приготвено по рецептата на баба, да не е само вкусно, но и здравословно.

Последните тестове в лаборатория обаче поставят под въпрос  до колко здравословни са компотите и туршиите, които приготвяме за зимата. И то заради капачката, с която затваряме бурканите.

 Изпитванията установяват, че веществата, които преминават от капачката към съдържанието в буркана, надвишават позволените от Брюксел нива.

„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, заяви инж. Майя Стойчева – автор на изследването.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО