Радев: Като държава и общество трябва да работим така, че енергетиката да се развива екологично и да има перспектива

Радев: Като държава и общество трябва да работим така, че енергетиката да се развива екологично и да има перспектива
A A+ A++ A

Трябва всички заедно като държава и общество да работим така, че енергетиката да се развива чисто, екологично, да има перспектива, държавата да не абдикира. Това каза държавният глава Румен Радев в Гълъбово в приветствието си по повод 50 години от обявяването на населеното място за град.

 

Президентът призова държавата да се възползва от силните програми на Европейския съюз за въглищни региони в преход, за да можемладите да избират родното място за живот и реализация и да предначертават бъдещето на Гълъбово и на региона.

 

Румен Радев отбеляза, че през изминалия половин век Гълъбово се е утвърдил като безспорен български енергиен център и център на въгледобива в страната. По думите му и до днес секторът се развива и модернизира, а предприятията гарантират независимостта на българската енергетика. Предприятията тук ни гарантират нещо много важно – независимост на нашата енергетика от външни фактори, посочи държавният глава. „Всичко се добива тук – и въглищата са тук, суровините, и мощностите са тук, и най-важното – хората са тук. Защото това достижение на енергетиката в Гълъбово е благодарение на всички вас – хората от Гълъбово и региона. С вашето трудолюбие и упоритост, с тежкия и достоен труд на миньора и енергетика, без който няма икономика, няма перспектива за страната“, отбеляза президентът.

 

Предприятията в региона дават възможност не само за работа, но те дават много възможности за социални програми, за допълнителни инвестиции в инфраструктурата и обществени дейности.

 

Държавният глава подчерта обаче, че икономическото развитие на региона не бива да се извършва за сметка на екологията и здравето на хората. Румен Радев изрази увереност, че положителните практики на спазване на екологичните норми, на модернизацията на инсталациите ще продължат. Според президентът държавата трябва да бъде на мястото си и да бъде по-силна в подкрепата на хората и в безкомпромиснотоналагане на всички екологични стандарти за региона.

 

В тържествената церемония в парк „Младежки център“ участваха кметът на Гълъбово Николай Тонев, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, представители на местната власт, депутати, стотици граждани и гости на Гълъбово. Водосвет за града отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници