Убиецът на Джон Ленън проси помилване за 7-ми път

Убиецът на Джон Ленън проси помилване за 7-ми път
Марк Чапман застреля на 8 декември 1980 г. бившия член на „Бийтълс" Джон Ленън пред звукозаписното студио до жилището на музиканта.
A A+ A++ A

Убиецът на Джон Ленън Марк Чапмън ще поиска помилване за седми път на поредно изслушване в съда в Ню Йорк.

Той има право да пледира за помилване на всеки две години, като засега всяка среща със съда завършва с отказ за освобождаването му, предаде БГНЕС.

Американецът Марк Дейвид Чапман е роден през 1955 г. в щата Тексас. Той застреля на 8 декември 1980 г. бившия член на „Бийтълс" Джон Ленън пред звукозаписното студио до жилището на музиканта.

Въпреки очевидните психични проблеми Марк Чапман, останал в историята като убиецът на Джон Ленън, е осъден на присъда, която му позволява да иска освобождаването си след 20 години в затвора. Присъдата му обаче може да продължи и до края на живота му, ако съдът отхвърля молбите.

Очаква се поредното решение на заседателите да бъде съобщено по-късно тази седмица.

Последното изслушване на аргументите на Марк Чапмън беше през 2010 г., когато той заяви, че съжалява изключително много и че по време на убийството мислите му не са били ясни.

Той определя покушението срещу бившия член на „Бийтълс" като „ужасно решение".

„Помислих, че като го убия, ще стана някой, но вместо това се превърнах в убиец. Вместо собствения си живот отнех нечий друг, което не беше правилно. Ако не беше Ленън, щеше да бъде някой друг", признава Марк Чапман през 2010 г.

По време на същото изслушване той казва, че е имал списък с други известни личности, които да убие, като Елизабет Тейлър и водещия Джони Карсън, но се е спрял на Джон Ленън като най-достъпния за публиката.

Преди две години съдът отказа да освободи преждевременно вече 57-годишния престъпник заради неговото „неуважение към човешкия живот".

Въпреки че досега резултатът от изслушванията пред съда винаги е бил един и същ, вдовицата на Ленън Йоко Оно всеки път пише отворено писмо, в което заявява пълното си несъгласие с евентуалното освобождаване на Марк Чапман.

#Джон Ленън #Йоко Оно #„Бийтълс" #убийство #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници