„Галъп“: Манолова печели при балотаж с Фандъкова на местния вот

„Галъп“: Манолова печели при балотаж с Фандъкова на местния вот
A A+ A++ A

Мая Манолова печели повече подкрепа в хипотетичен сблъсък с Йорданка Фандъкова за кметския пост в София. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от сондаж сред пълнолетното население на Столичната община.

Ако двете стигнат до балотаж на местния вот, 48% ще гласуват за Манолова, а 40% за Фандъкова. Така разликата между двете според данните на този етап са само десетки хиляди гласове.

На втори тур сегашният кмет ще получи подкрепа от симпатизантите на ГЕРБ, а омбудсманът- от тези на БСП. Привържениците на „Демократична България“ са разделени, а при тези на „Обединени патриоти“  има лек превес в полза на Манолова. На нейна страна са дистанцираните от политическия процес.

Половината от интервюираните са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата, 37% не са, 13% не могат да преценят. Най- недоволни от кмета са привържениците на „Демократична България“.

Общото желание за промяна в София е високо. 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият кмет. Останалите се колебаят.

Сондажът тества и нагласите за гласуване за общински съвет. От твърдо решените да гласуват 24% подкрепят ГЕРБ, 18% БСП, 10% ДБ, 6% ВМРО. Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%.

Столичани изтъкват като основни проблеми: лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух. Радват се на метрото, на големите зелени площи и на икономическото развитие на града.

46% смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че градът се развива по-скоро добре или много добре.

Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 10 хиляди души.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници