Експерти: Ако имаше превенция, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Експерти: Ако имаше превенция, убийството в Сотиря нямаше да се случи
A A+ A++ A

Поредица от тежки криминални престъпления само в рамките на няколко дни се превърнаха в централна тема в дневен ред. Обществото беше ужасено от убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря.

''Не съществува никаква система за превенция на такива престъпления.'' Това заявиха в студиото на „Тази сутрин” по bTV експертите по сигурност Тихомир Стойчев и професор Николай Радулов.

Според тях ужасяващото престъпление е можело да се предотврати, предвид че арестуваният за деянието и направил самопризнания Мартин Трифонов е имал криминална история и досие.

''Ако беше отделена една минимална част от средствата, които бяха хвърлени за неговото издирване, за да бъде наблюдаван този човек, нямаше да се стигне до убийството'', категоричен е Николай Радулов, според когото в последно време сме свидетели на много показни акции с малко ефект.

Проверяват Спешния център в Сливен заради убитото момиченце

''Всички големи криминални случаи, които са приковавали вниманието на обществото през последните години са извършени от хора, които са били осъждани и е трябвало да бъдат наблюдавани след излизането им от затвора'', заяви Радулов.
''Всичко това се случва заради ''неправилно управление на МВР'', смята професорът.

''Криминализацията на обществото се задълбочава'', заяви Тихомир Стойчев и отбеляза, че на това се обръща малко внимание, а има увеличение на сексуалните престъпления.

''За последен път при министър Валентин Радев се показа скока с 10% на сексуалната престъпност'', каза Стойчев, който заяви, че едва сега в България е започнало да се говори за някои варианти за справяне с този род престъпления като химическата кастрация, която отдавна се ползва в много държави.

Стойчев отбеляза, че блокадата в Сотиря е била неефективна, предвид че Мартин се е прибирал вкъщи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници