Ердоган готов да изглади отношенията с новия гръцки премиер

Ердоган готов да изглади отношенията с новия гръцки премиер
БГНЕС
A A+ A++ A

Подготовката на руските ракетни системи С-400 за изпращането им в Турция продължава, заяви турският президент Реджеп Ердоган на летище „Ататюрк“ в Истанбул преди да отпътува за среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево, съобщи БНР.

Вниманието на медиите обаче привлече фактът, че Ердоган, който досега многократно заявяваше, че руските ПВО-системи ще пристигнат в Турция в средата на юли, този път не назова точна дата. Той обаче уточни, че ракетните комплекси ще бъдат доставени с доставка по въздух.

Мирът, стабилността и просперитетът на Балканите са изключително важни за Турция, уточни турският лидер. Той добави, че вчера е поздравил по телефона лидера на партията Нова демокрация Кириакос Мицотакис по случай победата му в предсрочните парламентарни избори в Гърция. Турският държавен глава изрази желание за продължаване на „новия период“ в отношенията с Атина и разрешаване на противоречията в Егейско и Средиземно море.

Ердоган обаче беше категоричен, че никой не може да попречи на турските действия в Източното Средиземноморие, въпреки „обезпокоени гласове“ „отляво или отдясно“.

Турските сондажни кораби в момента продължават действията си според пътната си карта, допълни турският президент. По-рано Турция изпрати втори сондажен кораб – „Явуз“ – към района, в който морето е оспорвано между Анкара и Никозия.

По време на срещата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в босненската столица турският държавен глава ще проведе и двустранна среща с българския премиер Бойко Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници