Асандж щастлив, че Еквадор го подслонява

Асандж щастлив, че Еквадор го подслонява
Британски полицай се прозява на пост на "обсадата" на еквадорското посолство в Лондон, където се укрива основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който от 19 юни се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, определи като "значима победа" решението на южноамриканската страна да му предостави политическо убежище.

"Това е значима победа за мен и моя антураж", заяви той пред служителите на посолството, циран от АФП и БГНЕС. Но "нещата вероятно ще станат по-стресиращи сега", подчерта той.

Великобритания продължава да е решена да го екстрадира, въпреки решението на Еквадор.

Швеция иска от Великобритания екстрадирането на австралиеца, който от два месеца се укрива в еквадорското посолство в Лондон, за да отговаря за изнасилване и сексуално посегателство.

Джулиан Асандж изрази също така "признателността си към еквадорския народ, президента Рафаел Кореа и правителството му".

"Не Великобритания или родната ми страна Австралия ме защитиха от съдебно преследване, а смела и независима латиноамериканска страна", отбеляза той.

Асандж каза още, че "въпреки тази историческа победа битката едва сега започва", защото трябва "да се спре разследването в САЩ на Уикилийкс".

От месеци австралиецът не спира да повтаря, че е жертва на заговор в САЩ заради разкриването от Уикилийкс през 2010 г. хиляди поверителни дипломатически документи на САЩ.

#Рафаел Кореа #Карл Билд #Швеция #Лондон #Уикилийкс #Джулиан Асандж #Великобритания #Еквадор #политическо убежище #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници