Пътуването на „Бистришките тигри" с правителствения самолет било незаконно

Пътуването на „Бистришките тигри" с правителствения самолет било незаконно
В сряда стана ясно, че правителственият „Еърбъс" закарал „Бистришките тигри" на Бойко Борисов във Варна за приятелска среща на стадион „Тича". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пътуването на „Бистришките тигри" с правителствения самолет e абсолютно незаконно, заяви Цвятко Луканов, бивш ръководител на Авиоотряд 28.

„Авиоотряд 28 не е регистриран по търговския закон, той не е търговско дружество, той няма право да получава пари за извършената си работа въз основа на т. нар. Сертификат за авиационен оператор", обясни Цвятко Луканов по БНР.

В сряда стана ясно, че правителственият „Еърбъс" закарал „Бистришките тигри" на Бойко Борисов във Варна за приятелска среща на стадион „Тича". Със същия полет на Авиоотряд 28 пристигнали и съперниците им от футболен клуб „Чавдар" Етрополе.

Премиерът Бойко Борисов потвърди това.

„Момчетата са летeли заедно с отбора на „Чавдар" Етрополе. Полетът е бил платен от етрополския клуб. Друг път не се е случвало „Бистришките тигри" да пътуват със самолет на правителството", увери министър-председателят Бойко Борисов.

За да се изясни случаят с футболния отбор „Витоша" Бистрица, в който е картотекиран премиерът, трябва да се отговори на въпроса дали Авиоотряд 28 има право да превозва срещу заплащане, или не.

Това се вижда единствено в Сертификата за авиационен оператор на отряда. Той е основен и в него се посочва с какво и къде ще лети отрядът, посочи още бившият командир.

„Кой има право и кой няма право да се качва и се превозва в тези самолети се регламентира по три документа", каза Цвятко Луканов.

Това са Устройственият правилник, Законът за гражданското въздухоплаване и сертификатът.

Цвятко Луканов обясни, че едно от двете основни предназначения на полетите с него е тези със специално предназначение, т.е. за превозване на президента, на председателя на НС, на премиера и на вицепрезидента.

Той е категоричен, че не е практика да се превозват и други хора извън тези предвидени в Устройствения правилник.

#Цвятко Луканов #Авиоотряд 28 #„Еърбъс" #„Чавдар" Етрополе #Бойко Борисов #„Витоша" Бистрица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници