СГС преразглежда незаконно дела, решени от Мирослава Тодорова

СГС преразглежда незаконно дела, решени от Мирослава Тодорова
Фактът, че Мирослава Тодорова не може да слага подписа си под решенията, също не е основание за ново разглеждане на въззивните дела. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийски градски съд преразпределя и въззивни дела на Мирослава Тодорова, след като всички първоинстанционни дела на дисциплинарно уволнената съдийка бяха обявени за ново преразглеждане.

Това се наложи, след като Върховният административен съд (ВАС) отказа да спре изпълнението на решението на ВСС за уволнението на Мирослава Тодорова.

Зам.-председателката на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева е започнала преразпределянето, съобщи „Дневник".

Този ход на ръководството на Софийския градски съд (СГС) се коментира от юристи като „особено скандален", тъй като става дума за дела, които на практика са решени.

Това се прави независимо от факта, че тричленният състав с председател Мирослава Тодорова преди уволнението й е провел тайното съвещание (на което съдиите вземат решението по делото - бел.ред.) за всяко от делата и е обявил, че ще се произнесе с решение.

Което означава, че съдът е обявил начина за решаване на тези дела и е останало само решенията да бъдат изписани.

В телефонен разговор Петя Крънчева каза, че е заета, но коментира кратко пред „Дневник", че преразпределянето не е започнало все още, но това ще стане в четвъртък или в петък.

Тя обясни, че става дума само за неприключили дела на съдия Тодорова. Но на уточняващ въпрос има ли сред тях и обявени за решаване дела, отговори че има.

Преразпределянето на въззивните дела, по които е проведено съвещанието на съдебния състав, освен че е вмешателство на административното ръководство в съдебния процес, означава на практика изземване на решени дела, за да бъдат пререшени, което едновременно и прегазва НПК, и нарушава и Европейската конвенция за правата на човека.

Фактът, че Мирослава Тодорова не може да слага подписа си под решенията, също не е основание за ново разглеждане на въззивните дела, тъй като останалите двама съдии от състава могат да ги подпишат.

В този смисъл е и изложението на Мирослава Тодорова, адресирано до председателя на СГС Владимира Янева и допредседателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, с което тя възразява на започналото преразпределяне.

Две тълкувателни решения на ВКС – от 2012 и 1995 г., дават разрешение на казуса и аргумент за възражението на Мирослава Тодорова, отбелязва „Дневник".

Според тълкуванията на ВКС, когато съдия няма обективната възможност да подпише решението, то се обявява с подписите на останалите членове на състава.

„Единственият законен изход е решенията да бъдат обявени с двата подписа на втория и третия член на въззивния съд, да бъде удостоверена причината за неподписването им от мен като председател на състава и технологичното им изготвяне бъде довършено от старшия член на състава," пише Мирослава Тодорова в изложението си.

Това е така, защото „към момента на формиране на волята на тричленния състав, т.е на вземане на решението – след отразеното в съдебния протокол оттегляне на тайното съвещание към съответната дата на съдебното заседание, е завършен фактическият състав по постановяване на съдебния акт от законен състав," мотивира се още тя.

#Софийски градски съд #Мирослава Тодорова #ВАС #СГС #Петя Крънчева #ВСС #дисциплинарно уволнение #Лазар Груев #НПК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници