Меркел и Макрон спорят за наследника на Юнкер

Меркел и Макрон спорят за наследника на Юнкер
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че новият председател на Европейската комисия трябва да бъде избран измежду водещите кандидати на големите партии в Европейския парламент, но френският президент Еманюел Макрон не иска този принцип да се прилага автоматично, предаде Ройтерс.

Меркел прикани европейските лидери да се споразумеят бързо за номинацията на председател на ЕК. "Искаме да намерим решение възможно най-бързо, тъй като Европейският парламент ще се събере в началото на юни и, естествено, е желателно по това време да имаме номинация от Европейския съвет", каза тя. 
Макрон също иска бързо да се постигне споразумение за номинация и би било идеално това да стане през юни, въпреки че според него системата на "шпиценкандидатите“ (кандидатите за председател на ЕК на политическите семейства в Европейския парламент) не бива да се прилага автоматично. Тази система е легитимна, но според френския президент изборът на новия председател на ЕК трябва да отразява резултатите от евроизборите. Макрон е казал на Меркел, че Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се присъедини и неговата партия "Република, напред", трябва да участва в процеса на селекция на новия председател на ЕК. Председателят на Европарламента Антонио Таяни обяви, че "мнозинството" ще подкрепи за председател на Европейската комисия само някой от участвалите предварителни кандидати. 
Лидерите на отделните държави в ЕС се събраха извънредно в Брюксел, за да обсъдят резултатите от евроизборите.
Според съобщените от Европейския парламент данни, Европейската народна партия и социалистите губят от досегашните си позиции и след дълги години на съвместно управление повече не могат да съставят самостоятелно мнозинство. Европейските избиратели дадоха миналата седмица допълнителна подкрепа за Зелените и за либералите, като по този начин се откри необходимостта от широка коалиция в следващия ЕП.
Сред кандидатите за следващ председател на Европейската комисия са Манфред Вебер (ЕНП), Франс Тимерманс (социалисти), Маргрете Вестагер (АЛДЕ), Ска Келер (Зелени), Нико Куе (Европейска обединена левица), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори).
В изборната нощ Зелените и ЕНП заявиха, че в европарламента ще подкрепят само кандидат, участвал в предварителното състезание, а АЛДЕ изрази мнение, че председателят трябва да разчита на широка политическа подкрепа. От партията на консерваторите настояха за кандидат с богат управленски опит, без непременно да е бил водещ претендент. 
Когото и да подкрепи Европейският съвет за следващ председател на ЕК, кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП. Без гласовете на Зелените и либералите постигане на проевропейско мнозинство изглежда невъзможно.
Еврокомисията, която е в момента, ще работи до 31 октомври и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари. Ако изборът срещне препятствия, комисията на председателя Жан-Клод Юнкер може да остане на работа и след октомври по силата на действащото законодателство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници