Земеделският министър се сети, че цените зависят от пазара

Земеделският министър се сети, че цените зависят от пазара
Найденов отхвърли коментарите на анализатори, че със споразумението за замразените цени се получава официален картел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две седмици след като големи вериги „замразиха" цените на основни храни по повеля на министъра на земеделието Мирослав Найденов, той се сети, че цените не трябва да слушат министъра, а единствено пазара.

„Не може да се говори за картел между магазините, защото няма официално споразумение за „замразяването"," увери Мирослав Найденов в интервю за „Нова телевизия".

Кабинетът „Борисов" никога не е имал амбицията да влияе на цените, увери още земеделският министър и обясни, че в случая правителството решило да разговаря с търговските вериги, с преработвателите и с производителите под влияние на световните новини за увеличаване на цените.

Самото предложение за задържането на цените е дошло от самите вериги и не става въпрос за „замразяване", а за промоция, подчерта Мирослав Найденов.

Той отхвърли коментарите на анализатори, че с такова споразумение се получава официален картел, и настоя, че нито е имало споразумение, нито са обсъждани конкретни цени.

Министърът подчерта и това, че няма опасност след промоцията цените на въпросните стоки да се повишат, тъй като става въпрос за продукти на самите вериги, които са от „ниския ценови клас".

„Останалите цени следват логиката на пазара. Виждате какво се случва", каза Мирослав Найденов за непромоционалните стоки.

Министърът разказа, че скоро е бил на гости на майка си, която взема пенсия от 204 лв. и допълни, че именно хората с малки пенсии и безработните се нуждаят от подобни промоции.

Мирослав Найденов се похвали още, че получил обаждане и от депутата Румен Петков от БСП, който също бил при майка си и му се обадил да благодари за ниските цени от нейно име.

„В същото време на другия ден, например „Позитано" (адресът на централата на БСП в София – бел. ред.) ни критикува. Ето я разликата между политическото говорене и чисто човешкото. И аз искам да разберете, че тази мярка на правителството е човешка", допълни министърът.

В понеделник НСИ отчете рекордно висока за летните месеци инфлация. По данни на статистиката инфлацията през юли спрямо юни е 1,5%.

От началото на годината тя се е повишила с 2,1%, а спрямо миналия юли – с 3,1%. За юни данните показаха поевтиняване на живота с 1%. През миналия юли пък нямаше промяна в цените спрямо предходния месец.

Мирослав Найденов говори и за ДДС измамите при търговията със зърно, като добави, че става въпрос за укрити около 130 млн. лв. Той подчерта, че в момента НАП и другите служби работят по случая и правителството готви мерки за превенция на последващите такива действия.

Земеделският министър заяви, че вече се обсъждат мерки и за ниските реколти от царевица и слънчоглед, като обясни, че става въпрос за тенденция в глобален мащаб.

„Всички са тревожни и очакват недобри времена и задълбочаване като цяло на хранителната несигурност в световен мащаб", каза още той.

#Мирослав Найденов #замразени цени #промоция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници