206337 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68562| EUR 1.95583| GBP 2.31788|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Как и къде в София незрящите ще могат да „разглеждат“ картини?

13 май 2019, понеделник / 13:26; Коментари: 0
Send to Kindle
Как и къде в София незрящите ще могат да „разглеждат“ картини?

Хората с нарушено зрение ще могат да "разглеждат" картини в Софийската градска художествена галерия и в Музея за история на София. Това ще става чрез релефно изображение на платната, което ще показва цветовете и съдържанието им. Засега тези картини ще са 10, а изработването им ще отнеме около 3 месеца. Това ще става в новата научно-индустриална лаборатория, която откриха в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Лабораторията ще е в помощ на компаниите, които прилагат високотехнологични производства, базирани на цифровизацията, компютърното моделиране и дизайна. Как ще става това, обясни директорът на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН проф. Галя Ангелова като даде пример с производството на детайли в автомобилостроенето и на нови лекарства:

"Тук е поставен софтуер, който предвижда преди да произведете даден детайл, например в автомобилостроенето, вие да му направите компютърен модел. Следвайки модела да установите неговата здравина, други характеристики и така да знаете какво произвеждате. Не го правите физически и после да го тествате, а създавате модел и го тествате компютърно. Съкращава много пътя за получаване на нови материали. Новите лекарства сега са силно подпомогнати от компютърна фаза на дизайн и след това се прави конкретно физически продукт", обясни проф. Ангелова.

Освен, че ще съкрати времето за изработка на новите модели, тестването им в неработна среда и бързото им прилагане след това в индустрията ще доведе до намаляване на влаганите средства, както и на производствения риск.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: