Цялото метро струва по-малко от АЕЦ „Белене" досега, изчисли премиерът

Цялото метро струва по-малко от АЕЦ „Белене" досега, изчисли премиерът
Бойко Борисов се качи на един от новите метровлакове от станция „Европейски съюз", слезе на станция „НДК", а после пропътува разстоянието до последна спирка - бул. „Джеймс Баучер". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цялото метро заедно с прилежащата му инфраструктура струва по-евтино от финансирането на проекта АЕЦ „Белене" до момента, изчисли премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на обновения бул. „Черни връх".

„Цялото метро с подземните паркинги и направата на булевардите отгоре струва около милиард – по-евтино е от това, което е изхарчено до момента за АЕЦ „Белене". Да знаят данъкоплатците какво струва АЕЦ „Белене", да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое – не," изтъкна Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

По думите му метрото ще спести много тонове бензин, задръствания и паркоместа в центъра.

Той подчерта още, че транспортът с метро е екологично чист, защото влаковете са на ток.

„Тази мечта, която я имаха софиянци, след 17 дни ще бъде факт", посочи премиерът и допълни, че това са над 42-43 километра тунели с оборудване.

Цялостното обновяване от бул. „България" до бул. „Никола Вапцаров" с нова пътна настилка, тротоари и осветление струва близо 1,89 млн. лева.

Според Йорданка Фандъкова най-важното за проекта е, че той е интегриран и включва в себе си около 11 км допълнителна инфраструктура и буферни паркинг зони.

Кметът допълни, че работата по оправянето и разширяването на бул. „Черни връх", където отново се движат трамваи, ще продължи.

„Бул. „Черни връх" го кърпехме през ден, трамваите го разбиваха и беше нещо отвратително. Досега цялата инфраструктура под него, канализация, осветление, всичко, което трябваше да се отремонтира, е отремонтирано, един прекрасен булевард - паркинг за 620 автомобила има над спирка бул. „Джеймс Баучер" на новата линия на метрото. Хората, които идват с автомобилите си от планината Витоша, комплексите - спират, оставят си автомобила и след пет минути са на НДК, след 7 са на Шератон, а тези пък от „Надежда" на седмата минута са на Шератон, на 12-ата минута са на „Черни връх"," изброи още премиерът.

Бойко Борисов се качи на един от новите метровлакове от станция „Европейски съюз", слезе на станция „НДК", а после пропътува разстоянието до последна спирка - бул. „Джеймс Баучер".

Участъкът ще бъде открит на 31 август, когато в България ще бъде и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, а пътуването по новата линия от метрото ще бъде безплатно.

Министър-председателят сподели, че ще убеждава Жозе Мануел Барозу със спестените средства от метрото да се строи отсечка до аерогара София и от спирка на метрото бул. „Джеймс Баучер" още една спирка нагоре, което е трасе с дължина 2,5 км.

Министър-председателят съобщи още, че ремонтът на Ларгото и храма „Света София" трябва също да приключи до 31 август.

„В строителството действаме активно. Еднолична е заслугата на Йорданка Фандъкова в цветята, украсите и това, че градът стана по-приветлив и красив," каза той.

#Бойко Борисов #премиер #Йорданка Фандъкова #София #метро #Жозе Мануел Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници