50% от таксите за плажовете се връщат в общините

50% от таксите за плажовете се връщат в общините
Министърът даде за пример плажа „Кабакум" във Варна, където положението бе определено като „безобразно". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

50% от таксите за наеми или концесии за морските плажове да се връщат обратно в общините, предвиждат последните предложени промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

По този начин общините ще разполагат с ресурс да доразвият довеждащата инфраструктура до плажовете, включително и да полагат известни грижи за неохраняемите пясъчни ивици, като назначат служебно спасители, обясни в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Министърът очаква до края на годината предложените законодателни промени да бъдат гласувани в парламента, така че да влязат в сила за следващия туристически сезон.

Сред предложенията е и да бъде опростена процедурата за отдаване на концесия на морските плажове, която сега е сложна, тромава и вероятно демотивира заинтересованите лица да участват.

„Ще се върви и към гъвкавост в ценообразуването. Много често се определя цена за отдаване на концесия, която не може да бъде реализирана, но законът дава възможност да бъде намалена най-много до 50 на сто", поясни Лиляна Павлова.

Тя посочи плажни ивици по Северното Черноморие, дълги по 8 километра, на които през всеки сто метра трябва да има спасителен пост.

Трябва да бъдат осигурени и съблекални, тоалетни, душове, медицинско оборудване - всичко това много оскъпява поддържането на плажа, добави Павлова.

В отговор на въпрос министърът коментира, че през това лято на плажовете, отдадени под наем или на концесия, най-често възникват проблеми с осигуряване на медицинското оборудване и с определяне на свободните зони за туристите.

„Ако за някои плажове нарушенията се окажат системни, възможно е след края на сезона, договорите да бъдат развалени", каза Лиляна Павлова.

Министърът даде за пример плажа „Кабакум" във Варна, където положението бе определено като „безобразно" – място с табела за свободно плажуване, през което преминава ръждясала тръба, от която нерегламентирано изтича вода, с незнайно какво съдържание.

„Това е неуважение към хората и моето желание е това да бъде прекратено като практика", категорична е Лиляна Павлова.

На „Кабакум" е и „временната постройка" на аптекарския бизнесмен Веселин Марешки, построена през 2011 г.

При проверка на плажа в неделя Лиляна Павлова се удиви, че това не е преместваем обект и че на него пише „частен клуб".

#Лиляна Павлова #концесия #плаж #Черно море #плаж „Кабакум" #Варна #Веселин Марешки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници