Водещата версия за катастрофата на SSJ-100 е човешка грешка

Водещата версия за катастрофата на SSJ-100 е човешка грешка
A A+ A++ A

Водещата версия при разследването на катастрофата на Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) на летище Шереметиево в Москва е грешка на пилотите, съобщава „Комерсантъ“.

По думите на Светлана Петренко – говорител на Следствения комитет на Русия,   съмненията по отношение на пилотите са свързани с действията им при приземяването на лайнера. Те не са изразходвали горивото, поради което самолетът е предприел кацане с много висока скорост, което е довело до „твърдо приземяване“ и възпламеняване. Отбелязва се, че в момента пилотите се намират в болница поради отравяне с въглероден оксид.

Мълния довела до инцидента със самолета на "Аерофлот"?

Следствието проверява също така как наземните служби са изпълнили задачите си. Според изданието те може би не са реагирали оперативно на съобщенията за инцидент на летището.

На 6 май руското следствие съобщи, че основните версии за разбиването на лайнера се смятат недостатъчната квалификация на пилотите или диспечерите, неблагоприятни метеорологични условия или неизправност на самолета. Беше отбелязано също така, че причина за смъртта на повечето от пътниците на борда е отравяне с продукти на горенето.

Самолетът SSJ-100 избухна в пламъци при кацане на летище Шереметиево в Москва на 5 май, припомня Лента.ру. Той е изпълнявал полет от Москва за Мурманск, но е бил принуден да се върне на летището малко след излитането си. По думите на командира и членовете на екипажа самолетът е бил ударен от мълния, след което са възникнали проблеми с радиовръзката и автоматиката е отказала.

При катастрофата загинаха 41 души, сред които един член на екипажа, пострадаха 37 души, включително четирима души от екипажа.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници