Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" работи с пълна мощност точно 20 г.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" работи с пълна мощност точно 20 г.
От включването в паралел с електроенергийната система на България до днес Шести блок е произвел 119 251 137 мегаватчаса електроенергия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

20 години от деня, в който Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" достига пълно натоварване на мощността си, ще се навършат точно в 18:41 часа на 13 август, съобщиха от атомната централа.

От включването в паралел с електроенергийната система на България до днес Шести блок е произвел 119 251 137 мегаватчаса електроенергия.

През изминалата 2011 г. е достигнато неговото най-високо годишно производство – 8 146 961 мегаватчаса, което е 16,27% от цялото количество електроенергия, произведено през годината в страната.

Днес Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" заема водещо място сред най-безопасните и надеждно работещи ядрени мощности в света, уверяват от централата.

Оттам посочват, че от 13 години и 3 месеца аварийна защита на реактора не се е задействала по необходимост, което е „водещо постижение сред ядрените енергоблокове от този тип в световен мащаб".

По случай кръглата годишнина изпълнителният директор на централата Валентин Николов потвърди решимостта на ръководния екип на централата да работи за развитието на ядрената енергетика на България с проектите както за удължаването на експлоатацията на Пети и Шести блок, така и за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй".

#АЕЦ „Козлодуй" #шести блок #атомна енергетика #Валентин Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници