Леворъките по света отбелязват своя ден на 13 август

Леворъките по света отбелязват своя ден на 13 август
В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на „Майкрософт" Бил Гейтс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На днешния 13 август се отбелязва Международният ден на леворъките.

Международната конфедерация на леворъките обяви 13 август за свой Международен ден през 1984 г. в знак на протест срещу устроения за десноръките свят.

С лявата ръка по-добре си служат между 3% и 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла - по-малко, предаде БТА, позовавайки се на РИА Новости.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък, или деснорък още в утробата на майката.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски монарси.

Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В армията от леворъки са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи и Рафаело, Микеланджело и Никола Тесла, Сергей Рахманинов и Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на „Майкрософт" Бил Гейтс, а в киното - Анджелина Джоли.

#Барак Обама #Бил Клинтън #Бил Гейтс #Анджелина Джоли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници