Бил Гейтс: AI ще направи 3-дневната работна седмица реалност за милиони хора

Бил Гейтс: AI ще направи 3-дневната работна седмица реалност за милиони хора

BGNES

A A+ A++ A

Милиардерът Бил Гейтс заяви, че изкуственият интелект ще направи 3-дневната работна седмица реалност за милиони хора, предаде Dir.bg.

"В краткосрочен план повишаването на производителността, което получавате от AI, е много вълнуваща", каза Гейтс в подкаста "What Now?" на Тревър Ноа.

"Ако в крайна сметка получите общество, в което трябва да работите само три дни в седмицата, това вероятно ще е нещо доста добро. Ако освободите човешкия труд, можете да имате повече време за помощ на възрастните или за развитие на децата, а в свободните си дни ще може да се развивате пълноценно", посочва Гейтс.

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че изкуственият интелект ще превърне 5-дневната работна седмица в отживелица.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън наскоро заяви, че следващото поколение работници ще има само 3,5-дневна работна седмица и "ще доживее до 100 годишна възраст" заради това.

Илон Мъск стига по-далеч в прогнозите си и казва, че AI ще изкорени необходимостта от работа изобщо и ще създаде "висок универсален доход" за всеки.

"Можете да имате работа, ако искате да я имате за лично удоволствие. Но изкуственият интелект ще може да направи всичко", каза Мъск на британския премиер Риши Сунак по време на срещата на върха за безопасност на AI.

В същото време инвестиционната банка Goldman Sachs изчисли, че AI може да замени 300 милиона работни места на пълен работен ден в световен мащаб през следващите години.

Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна прогнозира, че "работни места на белите якички" първо ще бъдат автоматизирани, но добавя, че това не означава, че хората ще останат без работа.

"Хората бъркат. През 1995 г. никой не е предполагал, че ще има пет милиона уеб дизайнери, но днес има", каза Кришна.

Създателят на America's Got Talent Саймън Коуел наскоро разкри, че е спрял да работи в петък, защото е "безсмислено", а големи работодатели като Samsung започнаха да дават на служителите си по един петък отпуск всеки месец.

Исландия също експериментира с въвеждането на 4-дневна работна седмица и тя е опция за много от работещите в страната.

По същия начин през 2021 г. годишните насоки за икономическа политика на японското правителство включват препоръка компаниите да оставят служителите да изберат четиридневна работна седмица.

Съществуват и отрицателни примери. Суумит Шах, главен изпълнителен директор на индийския онлайн магазин Duukan уволни 90% от служителите си, заменяйки ги с изкуствен интелект. По думите му е било "безумно" да не съкрати работниците си и да не увеличи многократно личните си печалби.

Работодателите, които гледат на AI като метод да увеличат собствените си печалби обаче мислят краткосрочно. Масовите уволнения не са начинът за постигане на стабилна икономика. Хората без заплати в крайна сметка нямат голяма покупателна способност. По този начин икономическият бумеранг се връща и удря интересите на компаниите, заменили хората с AI. Поради тази причина едва ли ще видим съкращения на стотици милиони работници, заради революцията в изкуствения интелект, твърдят икономисти.

#Бил Гейтс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници