Експерт: Законът пречи да се осветлят ръководителите на ДС

Експерт: Законът пречи да се осветлят ръководителите на ДС
На снимката: Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Необходими са законодателни промени, за да се осветли дейността на бивши ръководители на бившата Държавна сигурност според Михаил Иванов, бивш съветник на президента Желю Желев.

„Аз дълги години работя в архивите и в Държавния архив и МВР архива, преди да бъда закрит, и в архива на Комисията по досиетата. Група общественици ми възложиха да направя анализ на работата на архивите. Комисията по досиетата трябва да бъде подкрепена за разкритията, които направи за бившите сътрудници на ДС", посочи Иванов по БНР в неделя.

„Комисията направи и много за подредбата на хранилищата. Комисията бе замислена така и се направи като архивна институция", отчита той.

Според него това е проблем – много е трудно да се разграничи кои са документите на ДС.

„Това е така, защото тя много малък период за разлика от КГБ и ЩАЗИ е работила самостоятелно, а била като част репресивния апарат на МВР. Този разговор трябва да бъде продължен и са необходими законодателни промени. Има проблеми със забавянето на доставянето на архивните единици", отчита слабости в работата на комисията Иванов, цитиран от БГНЕС.

Той припомни 1990 година, когато се унищожават много досиета и дела, между които и литерни /тематични/ дела, посочи той. Иванов каза, че му е отказано да получи такива дела.

От своя страна председателят на Комисията Евтим Костадинов каза, че това се случило, защото няма следа от тези документи и те не са получавани от Комисията. Но Михаил Иванов даде пример, че е поискал досието на Института на БАН по физика като дългогодишен физик.

Иванов уточни, че е спорен въпросът за така наречените "трети лица". Защитавайки интереса им, се задраскват поголовно имена, включително и на публични лица, както и на починали.

Той даде пример за бившите ръководители на ДС Ангел Солаков и Григор Шопов, за които искане или разпространяване на данни за тях подлежи на 6 години затвор.

„Как ще стигнем до истината?" зададе риторичен въпрос Михаил Иванов. Той не обвинява Комисията като работа, а законодателната рамка.

Той предлага архива на МВР да се предава на Държавната агенция на Архивите по давност, както във Великобритания например.

Според Евтим Костадинов е рано да се иска по този начин да се разделят дейностите на Комисията. Той отчита, че до този момент Комисията е трябвало да систематизира документите, да получи архива от различните ведомства.

Документите вече могат да се четат в специализираната читалня, изброи постиженията в дейността на Комисията. Костадинов беше прекъснат от Иванов с апела да престанат да задраскват имена, подчертавайки, че нямат критерий кого да задраскват. И попита риторично колко години ще им трябват, за да могат да предоставят такава информация.

#Михаил Иванов #Комисия по досиетата #Държавна сигурност #ДС #комунистически режим #досиета #КГБ #ЩАЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници