СЕМ иска да намали звука на гръмогласните реклами

СЕМ иска да намали звука на гръмогласните реклами
Имаме много жалби и много оплаквания от много зрители, особено от по-възрастното поколение, заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Телевизионните реклами да бъдат с намален и поставен в нормални граници звук предлага Съветът за електронни медии на парламентарната медийна комисия.

СЕМ очаква промяната в Закона за радиото и телевизията да бъде гласувана през есента, въпреки че все още обаче няма яснота по конкретните текстове, съобщи БНТ.

„Имаме много жалби и много оплаквания от много зрители, особено от по-възрастното поколение, за които звукът от рекламите е по-болезнен," заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов.

По думите му, никой няма интерес от влудяващо силните реклами. Вместо да привлича вниманието на потенциални купувачи, шокиращият звук ни кара не да си купим точно този шампоан или прах за пране, а просто да сменим канала, допълни той.

„Не желаем да дразним потребителите, ние подаваме рекламите спрямо изискванията на конкретните медии, които те са ни дали," коментира София Пенева, член на Асоциацията на рекламните агенции.

Медиите определено не искат да дразнят аудиоторията си, най-малкото защото губят пари от това, обобщи тя.

Телевизиите у нас имат почти изцяло изравнени технически изисквания относно звука на рекламата. Субективното ни усещане за силата на звука зависи както от това кой гледа, така и от програмата, която рекламите прекъсват. Затова и Европейският парламент не се наема да наложи общи правила.

По думите на София Пенева начинът, по който това би трябвало да се случи, е чрез саморегулация.

„Съветът за електронни медии се свърза с експерти - и с български, и с чужди, видяхме в това отношение и чужд опит, и мисля, че можем да дадем един пример за известна регламентации," посочи председателят на СЕМ Георги Лозанов.

#СЕМ #Георги Лозанов #реклами #София Пенева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници