Нинова преди КСНС: Иска нов антикорупционен закон

Нинова преди КСНС: Иска нов антикорупционен закон
A A+ A++ A

Преди старта на Консултативния съвет за национална сигурност червената лидерка Корнелия Нинова настоя, че трябва да се вземат конкретни мерки за борбата с корупцията. Затова и тя е приготвила три конкретни предложения, които да бъдат обсъдени.
Нинова настоява за нов антикорупционен закон, както и да има реален контрол върху изпълнението му. Тя подчерта, че промяната е наложителна, тъй като действащият закон е "написан набързо" и поправян вече четири пъти.

"Влизам с три конкретни предложения. Първото е изцяло нов антикорупционен закон, за който имаме готовност. Второ - да има правила за избор на двамата европейските прокурори, които трябва да работят в България. Предстои техният избор, а няма никакви правила и рискуваме отново те да бъдат посочени непрозрачно и да бъдат едни послушковци", каза соцлидерката.

Нинова иска и промяна на правомощията на главния прокурор и да се наложи съдебен контрол върху актовете на прокуратурата.

Предложенията й обаче не били повод за връщането на социалистите в парламента, уточни тя.

Нинова посочи и че предметът на КСНС не е да се види кой какви имоти е купувал и кога, а да се реши дали ще се борят наистина с корупцията.

На влизане в президентството пък шефът на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров се усъмни дали трябва нов антикорупционен закон.

"Не знам дали са нужни нови закони, нужни са нови хора", каза лидерът на "Атака".

Той отчете и че темата с корупцията е важна. Но как е свързана с националната сигурност - това ще е въпросът, който ще задам на президента и на останалите участници, добави Сидеров.

В 13.00 ч. на "Дондуков" 2 започна свиканото от държавния глава Румен Радев заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, посветено на противодействието на корупцията по високите етажи на властта и необходимостта от мерки в тази насока.
 
На него присъстват премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на "Воля" Веселин Марешки и други.

Това е второто заседание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на реални мерки за борба с корупцията, след становището на КСНС от 17 октомври 2017 г. Членовете на консултативния съвет тогава декларираха, че е необходим комплексен подход, който наред с  превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията; ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления.

По-късно държавният глава наложи вето върху Антикорупционния закон, тъй като според него тези постановки не са били заложени в приетото законодателство.

Днешният КСНС се провежда на фона на разразилия се през последните седмици скандал с апартаментите на властта. Заради "Апартаментгейт" с постовете си се разделиха Цецка Цачева, Цветан Цветанов, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Цветанов напусна парламента, но остана зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура да извърши проверка и на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на сина на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов, както и на съпругата на шефа на ВКС Лозан Панов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници