ЕК пак следи Франция заради ромите

ЕК пак следи Франция заради ромите
Организациите за защита на правата на ромите критикуваха отпращането им като „експулсиране, прикрито зад хуманитарна кауза". Снимка: ibtimes.com
A A+ A++ A

Европейската комисия следи отблизо Франция заради отношението към ромите, съобщи говорител на институцията.

ЕК наблюдава внимателно как действат френските власти при разрушаването на ромски лагери и иска да е сигурна, че се спазват гаранциите срещу произволно експулсиране и дискриминационно отношение, предаде „Дневник".

„Службите на заместник-председателя на Еврокомисията, отговаряща за правосъдието, Вивиан Рединг, са в контакт с френските власти и анализират положението, за да са сигурни, че се спазват европейските правила," обясни говорителят Мина Андреева.

Това е изпитание за новите френски власти, коментира по-остро висш европейски представител, пожелал анонимност.

„ЕК иска да провери волята на Франция да прилага правилата, които е въвела в законодателството си," обясни той.

Скандализирана преди две години от подхода на френското дясно правителство на Никола Саркози, което експулсираше ромите – повечето от тях от Румъния и България, тоест европейски граждани – Вивиан Рединг не се поколеба да влезе в конфронтация с тогавашния френския президент.

Заплашен от процедура заради упражняване на дискриминация, Париж в крайна сметка прие да промени националното си законодателство, така че то да е съобразено в по-голяма степен с европейските регулации за връщането на граждани на ЕС в родината им.

Френското законодателство възприе всички гаранции, защитаващи гражданите на ЕС от произволно експулсиране и дискриминационно отношение, отбеляза със задоволство през август миналата година Вивиан Рединг.

Година по-късно новият министър на вътрешните работи Манюел Валс възложи на префектите да развалят ромските лагери „при наличие на съдебно решение" и да насърчават ромите да се връщат доброволно в страните си.

Няколко десетки румънски роми, ползващи се от хуманитарна помощ за връщане, трябваше да отпътуват в четвъртък от френския град Лион за Румъния.

Организациите за защита на правата на ромите критикуваха отпращането им като „експулсиране, прикрито зад хуманитарна кауза".

Кандидатите за връщане в родината получават по 300 евро на възрастен и 150 евро на дете.

#Франция #Европейска комисия #ЕК #роми #Вивиан Рединг #Манюел Валс #Никола Саркози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници