Любо Огнянов: На ГЕРБ им трябва биткаджия в евролистата

Любо Огнянов: На ГЕРБ им трябва биткаджия в евролистата
A A+ A++ A

Когато скандалът с апартаментите на властта започна да набира сила никой не можеше да предвиди кои ще бъдат образно казано "жертвите", които щяха да паднат от управляващата партия ГЕРБ. Тази седмица Цветан Цветанов, председател на парламентарната група от 7 години, вторият след лидера Бойко Борисов, подаде оставка и напусна парламента.

Още е рано да се прецени какви щети може да нанесе този скандал върху електоралното доверие на управляващата партия. Но заради крутите мерки предприети от лидера на партията Бойко Борисов е възможно дефектът да се превърне в ефект. В ГЕРБ за пореден път доказват, че се разделят с хора и то на най-ръководни позиции в партията при съмнения.

Нека обаче да помислим кой с какви позиции излиза от "Апартамент гейт”. Скандалът се развихри два месеца преди европейските избори. В избирателите на ГЕРБ той ще остане като активно мероприятие,  планирано и реализирано, за да отстрелят най-силните им играчи преди решителния мач. Това ще изиграе мобилизиращ ефект върху твърдото ядро на членовете и привържениците на ГЕРБ. До каква степен придърпването на СДС ще изиграе позитивна роля предстои да видим.

Номинирането на Александър Йорданов на избираемо място вече среща първите критични коментари. Очаква се големият губещ от подобно действие да е "Демократична България". Голяма част от романтично настроените десни избиратели ще гласуват за партията, която ще накаже по-успешно социалистите. А това трудно може да се случи с лица като Светослав Малинов, който се загуби в небето над Франкфурт току преди гласуването на Плана "Мобилност”.

Това е и причината на преден план да излезе бившият председател на ДСБ Радан Кънев, който уж се бе отказал от политиката. До каква степен това обаче ще бъде стимул за привържениците на "Да,България”, които минават на заден план с техния кандидат Стефан Тафров все още не е ясно. Но градската десница така или иначе се бори, за да влезе в Европарламента, а не да се намеси в битката на върха.

Там ожесточението е гарантирано. Корнелия Нинова заложи всичко на една карта – Елена Йончева. Без да е член на БСП, Йончева е средството за саморазправа на Нинова с лидера на ПЕС Сергей Станишев. Лидерката на БСП изправя срещу европейското лице на социалистите все по-националистическа и все по-настървена риторика. Йончева си позволи дори да каже, че Бойко Борисов прави от страната турска провинция заради предизборната изцепка на външния министър Чавушоглу по въпроса за парите за Мюфтийството.

Утре в Турция има избори и лесно можем да отнесем подобна скарана с дипломацията реплика към ориенталския начин на привличане на гласове. Но БСП отдавна е започнала пътя към радикализация, посягайки към вота на патриотите, които още не са се разбрали с каква листа да се явят.

Елена Йончева играе по тънката струна на недоволните. Липсата на конкретно издържани тези се заместват с реплики като "крадци", "организирана престъпна група”, "корумпирани”. БСП обаче странно се дистанцира от най-големия скандал – "Апартамент гейт”. Дали заради гузна съвест не е ясно.

Тук е много важна личността на водача на евролистата на ГЕРБ. Утре управляващата партия ще представи кандидатите си за Брюксел. След тежкия  скандал, който нанесе репутационни щети, ГЕРБ трябва да заложи на ярко лице. Повече от всякога партията се нуждае от биткаджия, който не се страхува да влезе в остри спорове с основния си опонент – Елена Йончева и БСП.

Може би никой няма илюзии, че дебатът по време на кампанията няма да е насочен към Европа. Сблъсъкът ще бъде вътрешнополитически, а "Апартамент гейт” доказва, че ще се използват всякакви прийоми. На изборите на 26 май няма да се толерира брюкселската риторика. Затова водачът не трябва да има нито едно петно в биографията си, нито едно слабо място, да бъде част от секторите, които са били най-успешни в управлението на ГЕРБ.

Защото в спора между ГЕРБ и БСП ще стане ясно дали ще има предсрочни избори или не. Дали социалистите ще се върнат във властта или ще чакат поправителния изпит наесен – на местните избори. Въпреки че ако загубят евроизборите, опозицията в БСП може да поиска сметка от своя лидер – струваше ли си войната в червената партия. А това може да  бъде и краят на Корнелия Нинова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници