Захариева: Не сме доволни Турция да ни използва за предизборната си кампания

Захариева: Не сме доволни Турция да ни използва за предизборната си кампания
A A+ A++ A

Има дипломатическо напрежение с Турция, но не е предизвикано от София, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV. 

"Премиерът беше много ясен и категоричен, разбира се че сме ядосани. Изборите ще минат. Все още ще бъдем съседи, няма как да си преместим кошарите. За съжаление започна да става система. Премиерът каза, че е много лесно да втвърдяваме тона, но не го правим. На ден първи след изборите отново ще искаме добри съседски отношения. Миналата година март месец имаше изказване на Ердоган при изборите, на което също трябваше да реагираме остро", каза тя. 

"Все по-често започва да се използва религията като част от политиката. В България живеем в мир и разбирателство и не се замисляме кой какво вероизповедание изповядва. Този тренд да използваш религиозните теми за политика е изключително опасен", добави Захариева. 

"Нека да изчакаме понеделник. Да видим дали няма да размислят след изборите. Най-лесното би било Чавушоглу да се извини. Ние сме една от не многото държави на ЕС, които считат, че ще е лошо ако Турция прекрати преговорите за членство. Както Борисов каза, ние сме ги подкрепили. Ние не сме доволни като Турция ни използва за предизборната си кампания. Има дипломатическо напрежение с Турция, но не е предизвикано от София. Имам много добри отношения с колегата Чавушоглу. Учудва ме, че приема този закон като натиск. Миналата година разговаряхме по телефона през декември по тази тема. Обясних му, че той важи за всички църкви, не е насочен към тях. Разговорът беше възпитан и добросъседски. В никакъв случай не е насочен срещу някоя от религиите. По никакъв начин не е оказан натиск. Сега на предизборен митинг, за да се стегне електората, това е абсолютно излишно", каза вицепремиерът. 

Снощи, след 5 ч. разговори между премиера на България Бойко Борисов и вицепрезидента на Турция Фуат Октай, двамата се разделиха без да се разберат. Борисов поиска извинение от Турция за изказване на турския външен министър Чавушоглу, който заяви, че Анкара се е намесила, за да мине Законът за вероизповеданията у нас.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници