Захариева: Изказването на Чавушоглу е крайно неприемливо

Захариева: Изказването на Чавушоглу е крайно неприемливо
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи като крайно неприемливо изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията от българския парламент. Тя е готова да бъде изслушана по темата в Народното събрание. 

Захариева ще постави въпроса пред турския посланик Хасан Улусой, който е извикан в МВнР днес следобед. Тя потвърди, че е говорила с турския си колега по негово настояване. Той изразил притеснение, че законът е бил насочен срещу мюсюлманската религия. 

„Законът не е насочен срещу нито една религия. Право на българския парламент е да се погрижи за това да финансира всички религии в България, така че да се чувстват равни. Нямаме какво да крием. България никога не се е подлагала на натиск“, подчерта Захариева.

По-рано от „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на парламента искане за изслушване на Екатерина Захариева в парламента в сряда за това какви действия са предприети по повод изказванията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките в Закона за вероизповеданията. Председателят на парламентарната група Волен Сидеров настоя и премиерът да вземе отношение по случая. 

„Не може външен министър на друга държава да се изказва по този начин.  Мисля, че и премиерът ще вземе отношение, въпреки че там са деликатни с Ердоган, те имат деликатни отношения спрямо бежанци-мигранти, но все пак това са различни теми, достойнството на България трябва да се пази“, посочи Сидеров.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че случилото се е поредна провокация към България от страна на Турция.

„Тези провокации са периодични. Това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на жизнеността на инстинкта за самосъхранение на България“, каза той.

Бившият вече депутат Цветан Цветанов, който е сред вносителите на законопроекта за вероизповеданията, отрече за каквато и да е намеса от страна на Турция: 

„Категорично не и по никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията“. 

Цветанов определи като популизъм искането на БСП за вето върху Закона за вероизповеданията. Той разкритикува левицата, която не участва в заседанията на Народното събрание и обърна внимание, че Консултативният съвет към президента не е заседавал от близо година. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна заяви: 

„Аз нямам представа да има такава информация, нямам и информация, но доколкото знам в неделя в Турция има избори“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници