Масов протест на фармацефти, над 700 аптеки аптеки останаха затворени днес

Масов протест на фармацефти, над 700 аптеки аптеки останаха затворени днес
A A+ A++ A

Аптеки в страната няма да работят днес в знак на протест. Недоволството на фармацевтите е заради изисквания, касаещи системата за верификация на лекарствата и въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата.

Какви са исканията на фармацевтите - вижте от прякото включване на Паулина Найденова.

Фармацевтът Антон Вълев, който е един от организаторите на протеста, заяви, че от съсловието не са против верификацията на лекарства, а настояват да се сложи ред в снабдяването, да се създадат достатъчно условия за въвеждане на електронно досие и електронна рецепта, както и аптеките да не бъдат повече търговски дружества.

Не може в последния момент да ни изваждат една наредба и ние да протестираме срещу нея, категоричен е фармацевтът.

Пенка Георгиева, представител на пациентска организация, изрази тревога от затварянето на аптеките днес и заяви, че това трябва да е началото на диалог с държавата, а не да оставя бизнеса да се конфронтира с пациентите.

За опасност от затваряне на аптеки в малките населени места предупреждават от Българския фармацевтичен съюз. Заради липсата на компютри, интернет и со...

Фармацевтите в близо 40 аптеки в Русенска област днес ще посрещнат клиентите си без бели престилки. Те са категорични, че промяна в системата на здравеопазването трябва да има, но не трябва да се прави на парче и не за сметка на един или друг бранш, нито в ущърб на болните хора.Мирена Аспарухова, магистър-фармацевт: Ние започваме отзад напред… По Здравна каса ние работим на хартиени носители, които пациентите ни носят, вместо да се въведе електронната здравна карта и с електронни рецепти, където ще се следят, според нас, количествата на лекарствата и за фалшиви лекарства.

Русенските фармацевти за пореден път заявяват, че не са против верификацията, нито против идеята да се проследява къде отиват лекарствата и дали има нерегламентиран реекспорт. Но смятат, че избраният път е неправилен.Мирена Аспарухова, магистър-фармацевт: Ние си зареждаме лекарствата от дистрибутори, с фактури, всяко идва с партиден номер и защо ние трябва да сме последната инстанция, която ще следим за това, след като може да е по-в началото, примерно да го въведат в складовете, където те могат да следят, където те приемат от вносители.

Русенските фармацевти не са доволни и от начина, по който е решено да се въведе европейският стандарт за контрол на фалшивите лекарства, без да се помисли за важните стъпки преди това.Бедрос Пехливанян, собственик на верига аптеки в Русе: Смея да твърдя, че само един малък кръг от хора, които бяха в Управителния съвет на съюза на фармацевтите, без да се допитат, абсолютно без да вземат мнението на широката маса колеги, които са, те изразиха готовност, че България може да бъде включена в първия пилотен, мисля че от 6 държави, такъв проект, който може да стартира верификацията. И бяха налице още веднага от Румъния и от Гърция същата процедура за отлагане.

Голяма част от аптеките в Русе вече имат от новите четци, макар и лекарствата с нови баркодове да се броят на пръсти. И се надяват, че както те правят стъпки, за да изпълнят държавните разпоредби, така и е държавата ще направи, за да ги подкрепи и въведе електронното здравеопазване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници