Срокът за касовите апарати се удължава до 30 септември

Срокът за касовите апарати се удължава до 30 септември
A A+ A++ A

Срокът за касовите апарати ще бъде удължен до края на септември тази година. Промяната обхваща само тези търговци, които използват компютърни системи за управление на продажбите и смяната на фискалните устройства налага смяна и на софтуера. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов тази сутрин по bTV.

Темата за смяна на фискалните устройства започна още през миналото лято и предизвика големи реакции. Много от търговците недоволстваха, че няма как да се справят с толкова къси срокове.


Целта на реформата е всъщност да изведе всички търговци от сивия сектор на светло като намали неговото разширение. Въпреки това много бяха тези, които смятаха, че няма как да се справят с изискванията на Наредба Н-18, а в социалните мрежи често се коментираше въпросът какво точно налага тя на малките бизнеси и фирмите, част от които не бяха добре запознати с нея. Именно заради това миналата седмица стана ясно, че се обсъжда отсрочка за реализирането на промените. „След анализ на реалните проблеми, регламентираният срок до 31 март остава за тези, които са регистрирани по ДДС и използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите“, поясни Горанов.


По време на интервютоГоранов коментира влизането ни в Еврозоната, както и случаят с Венецуела.

По негови думи стига да изпълним изискванията на Европейската централна банка, не би трябвало да има проблем да влезем в ERM II. Колкото до Венецуела, финансовият министър сподели, че разполагат с цялата информация за транзакциите. „Със сигурност сделките и транзакциите изглеждат със съмнителна икономическа логика, но това не са незаконни сделки дотолкова, доколкото са извършвани от оправомощени за това хора“, допълни Горанов.

От ведомството не пропуснаха да коментират и измененията в изборното законодателство.„Промяната в позицията ни е свързана с усещането, че се отдалечихме от хората, не искахме те да останат с впечатление, че променяме изборните правила и ги лишаваме от възможността да участват по-активно - нямаме никаква причина да сме против преференциалния вот, нашата оценка е, че той до голяма степен ни помага и активира в индивидуалното състезание между участниците в листите“, завърши финансовият министър.
</div>

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници