Над 1500 са прекратените разрешения за употреба на лекарства у нас

Над 1500 са прекратените разрешения за употреба на лекарства у нас
A A+ A++ A

1512 са прекратените разрешения за употреба на лекарства у нас по данни на Изпълнителната агенция за лекарства за периода между 2014 и 2017 година.

В момента 13 лекарства за пациенти с редки заболявания - на щитовидната жлеза и проблеми на растежа, както и за епилепсия, са с прекратена регистрация у нас и болните си ги закупуват от чужбина. За това алармираха от пациентските организации. Рисковете от това посочи Ваня Добрева - председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване:

"Как се снабдяват пациентите с лекарства за домашно лечение - чрез аптечен туризъм - те или техни близки пътуват до чужбина или техен близък им ги изпраща. Първо - в повечето страни се иска рецепта от местен лекар. Биха могли да станат много грешки, защото опаковката е на турски или на гръцки. Понякога лекарствата трябва да се транспортират при специален температурен режим, а няма как да помъкнеш хладилна чанта през митницата. Последният риск и проблем е с митницата".

Липсата на лекарства в България и изтеглянето им е заради ниската им цена и ниската печалба за производителите.

Пациентските организации настояват Министерството на здравеопазването да предприеме мерки за това животоспасяващите медикаменти да се внасят в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници