ГЕРБ заяде Румен Радев за Венецуела, допуснал гаф

ГЕРБ заяде Румен Радев за Венецуела, допуснал гаф
A A+ A++ A

ГЕРБ захапа държавния глава Румен Радев заради позицията му по напрежението във Венецуела. Управляващата партия го обвини, че е допуснал политически гаф и сринал авторитета на България с позицията си за ненамеса.

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ, който заедно с колегата си Данаил Кирилов дадоха контра брифинг в отговор на БСП.

"Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство и застава зад нея, защото е нормална позиция на една европейска страна. Българският президент допусна политически гаф с една позиция, която подронва авторитета в България", установи Биков.


С тази позиция ние подкрепяме нашите партньори Испания и Португалия, допълни още той и иронизира Румен Радев, който наскоро беше в Лисабон. "Не знам защо оттам не обяви позицията си за Венецуела?!", подигра го депутатът от ГЕРБ.

Биков попита каква е защитата на българския национален интерес в позицията на президента. И оправда пък тази на ГЕРБ така: "Ние се солидаризираме с държави, които се солидаризират с нас по важни за нас въпроси. Затова нашата позиция е такава", отсече Биков.

Той продължи да критикува държавния глава, че бил за глобалния мир и за това по мирен начин опозиция и управляващи в Каракас да се разберат, а не отчитал българския интерес.

Даже и в БСП усетили, че бил допуснал гаф, и не го подкрепили, смята още депутатът от ГЕРБ. "Виждаме една позиция, която ни лишава от авторитет. На всичкото отгоре вътре има призив за разграничаване от ЕС", упрекна още той държавния глава. Социалистите пък бяха разритикувани в неговите уста заради мекушавост - не заемали смелата европейска позиция.

Събитията по венецуелския сюжет на родна почва се развиха в следния порядък - първо президентът Румен Радев призова да не заемаме страна по напрежението в Каракас и да не подкрепяме апела на ЕП, после Външно демонстрира активност в обратната посока - побърза да настоява лидерът на опозицията Гуайдо да стане президент на Венецуела и да смени избрания Мадуро.

Тази сутрин пък премиерът Бойко Борисов свика Съвета по сигурност към МС, който потвърди позицията на ведомството на Екатерина Захариева венецуелският народ да тръгне по пътя на демокрацията. Представителите на президента не подкрепиха решението на изпълнителната власт, а през това време Радев се срещна с американския посланик.

Последва и размяната на стрели между поддържащите агитки на "Дондуков" 1 и на "Дондуков" 2. БСП и ГЕРБ се разминаха по темата, както президентът и кабинетът - социалистите държат на ненамеса в делата на Венецуела, управляващите застанаха зад Захариева и Борисов, Португалия и Испания. Единна позиция на ЕС няма и не може да има, се разбра от еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници