БСП започва процедура за смяна на състава на ЦИК

БСП започва процедура за смяна на състава на ЦИК
A A+ A++ A

БСП ще открие процедура за смяна на състава на ЦИК и избор на нова комисия. Тази ЦИК вече е с изтекъл мандат, но се ослушва, констатира Корнелия Нинова.

"Поставяме въпроса принципно. Няма значение по кое време и как е избирана, изтекъл им е мандатът. Няма друг ход, освен да се изпълни законът. Процедурата трябва да се проведе не по-късно от един месец преди изтичане на мандата, тоест до 20 февруари 2019 г.", коментира Нинова.

Социалистите предлагат приетите промени в Изборния кодекс да се отложат и да остане да действа старият закон. Левите ще сезират Венецианската комисия заради промените, които са пред второ четене в правната комисия. По думите на Нинова между първо и второ четене изненадващо депутатката на ГЕРБ от правната комисия Ана Александрова между първо и второ четене. Червените ще се борят докрай и за повсеместно въвеждане на машинното гласуване, което фигурира в кодекса, но частично.

"Притеснени от резултатите, управляващите узаконяват фалшификацията на изборите през Изборния кодекс", заяви соцлидерката. Тя формулира последните промени, внесени между първо и второ четене от ГЕРБ.

По думите на Нинова досега решенията на избирателните комисии се вземат с две трети мнозинство, като това предполага участие на всички партии. С промените при падащ кворум тези решения ще се вземат с обикновено мнозинство, обясни Нинова. В някои от комисиите ГЕРБ  имат такова мнозинство, в други ще им трябват един-два гласа от някой партньор. Така елиминират другите партии от участие във вземането на решенията, негодува лидерът на БСП.

Сред другите промени в Изборния кодек, внесени от ГЕРБ, е и отпадането на възможност да обжалваш при съмнение за фалшификаия на вота, посочи Нинова.

Досега, ако първоинстанционният съд отмени резултата, се насрочват нови избори, припомни Нинова. "Сега ГЕРБ предлага това да отпадне и същата комисия да вземе ново решение на база на същите фалшиви протоколи. Отменя се правото да обжалваш с касационна жалба", възмути се лидерката на БСП.

Изборният кодекс да не влиза въобще в залата и да се приложи този, какъвто беше досега, апелира членът на правната комисия от БСП Крум Зарков. Законът не е перфектен, но така, както върви, няма да бъде подобрен, а напротив, предупреди социалистът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници