България призна Гуайдо за временен президент на Венецуела

България призна Гуайдо за временен президент на Венецуела
A A+ A++ A

Съветът за сигурността при Министерския съвет подкрепя Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната.


Това съобщи правителствената пресслужба след извънредното заседание на съвета, председателствуван от премиера Бойко Борисов. В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента.


"Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници", се казва още в позицията на Съвета за сигурността.


Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента.


Късно снощи българското външно министерство излезе с позиция за събитията във Венецуела, в която призовава за демократично управление в страната и провеждане на "свободни и честни" президентски избори, а президентът Румен Радев използва социалната мрежа "Фейсбук", за да призове българските власти да се въздържат от подкрепа на Гуайдо.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници