По-бедните държави в ЕС са най-засегнати от мръсния въздух, показа доклад

По-бедните държави в ЕС са най-засегнати от мръсния въздух, показа доклад
A A+ A++ A

Страни от Източна Европа (България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария), както и държави от южната част на континента (Испания, Португалия, Италия и Гърция), където доходите и образованието на хората са по-ниски, а безработицата е по-висока от средното за Европа, са изложени в по-голяма степен на замърсители на въздуха, включително фини прахови частици и озон. Това показва доклад на Европейската агенция за околна среда.

В по-богатите региони, включително големите градове, обикновено се наблюдават по-високи нова на азотен двуокис, основно заради натоварения трафик и високата концентрация на икономически дейности. В тези региони обаче по-бедните общности обикновено са изложени на по-високи равнища на азотен двуокис, се отбелязва в доклада.

Според него освен това в градовете с по-бедно население се наблюдават по-високи равнища на шум.

Южните и югоизточните европейски региони са засегнати повече от по-високи температури. За много региони в България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия и Испания също са обичайни по-ниски доходи и образование, по-високи нива на безработица и по-голям дял на възрастното население. Тези социално-демографски фактори може да намалят способността на отделните хора да избягват топлината и да доведе до негативни последици за здравето.


В някои части на Европа голям брой хора не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли заради лошото качество на жилищата и цената на електричеството. Затова продължават да се наблюдават заболявания и смъртни случаи, свързани с излагане на ниски температури.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници