Барбалов: Рекордният бюджет на Столична община не е предизборен

Барбалов: Рекордният бюджет на Столична община не е предизборен
БГНЕС
A A+ A++ A

„Няма нищо предизборно в този бюджет“, каза зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов, коментирайки проекта за рекордните 1,75 млрд. лв., които днес предстои да бъдат гласувани окончателно от Столичния общински съвет. „Това е бюджет, от който София има нужда, за да продължи да се разраства и развива, даже имаме нужда от по-голям бюджет. Но като се отчитат приходите, които общините могат да реализират, това е максималното, което можем да постигнем“. Пред БНР Барбалов съобщи, че евросредствата, влизащи в бюджета, са 305 млн. лв., което е нормално с оглед на няколкото големи инвестиционни проекти – метрото, проект за енергийна ефективност на 26 училища и детски градини, предаде БГНЕС. 

В структурата на бюджета са заложени 725 млн. лв. собствени приходи, капиталовата програма е планирана в размер на 633 млн. лв., включително 305 млн. от ЕС. Барбалов съобщи, че в резултат на общественото обсъждане са направени промени в първоначалния проект, като са предвидени 40 млн. лв. повече приходи, а с 90 млн. лв. е увеличена капиталовата програма, а собствените приходи на общината от данъци и такси - с 26 млн. лв.

Зам.-кметът каза, че столична община не предвижда промени в данъци и такси, но в края на 2018 г. са били променени някои закони, в резултат на които се променя начина на изчисляване на данъка за МПС. Друга промяна е за хората, които имат неосновни жилища в курортни райони – Банкя, Панчарево, Национален парк „Витоша“.

Дончо Барбалов отрече да има счупени или разместени плочки на площада пред столичния храм „Свети Седмочисленици“, който беше ремонтиран като част от цялостната реконструкция на улица „Граф Игнатиев“. Коментарът му е по повод разпространените в интернет снимки на новоремонтираната настилка около църквата, на които се виждат неравности.

„Ще поставим дървена плоскост, върху която са сложени временно плочките. В момента сме разкрили шахтата за всеки, който иска да я види и наистина става въпрос за едно временно решение за зимния период, за да не остане отворена шахта, която би представлявала опасност за всички преминаващи през градинката. Така че нямаме счупени плочки, нямаме разместени плочи. Просто не е приключила работата по конкретно една шахта в случая, за която говорим“, обясни зам.-кметът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници