В МС обсъждат проект за промени в Закона за българското гражданство

В МС обсъждат проект за промени в Закона за българското гражданство
A A+ A++ A

Съветът за развитие към Министерския съвет ще обсъди проекта на правосъдното министерство за промени на Закона за българското гражданство и той ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Една от промените в Закона е да не се дава българско гражданство на големи чужди инвеститори. Предвижда се да бъдат съкратени сроковете и прецизирани критериите за предоставяне на гражданство.Въвежда се кандидатите на основание произход да владеят български език и да имат работа и доход тук. Друга идея е да отпадне изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

Необходима генерална промяна на 4 закона, засягащи както българите, живеещи в чужбина, така и за българското гражданство, заяви в интервю за предаването ни "Преди всички" Райна Манджукова -  бивш председател на Агенцията за българите в чужбина:

„Това коментиране на инвестициите в един и същи текст с промените за лица от български произход ми изглежда адски несериозно и непрофесионално, защото това са съвършено различни неща, това са съвършено различни критерии и съответно и сроковете, и проверките, и всичко трябва да бъде различно, а не да се меша всичко наведнъж“, посочи Манджукова, както и уточни, че „има текстове в различните закони, които си противоречат директно“.

Като „добра идея“ определи подпомагането на инвеститори с по-лесен достъп до гражданство Стоян Панчев - председател на Българското либертарианско общество:

„Факт е, че другите страни в Съюза, които имат подобно неща са Малта и Кипър. Малта и Кипър са известни с това, че те са офшорни зони. Офшорните зони, една от основните им причини да са такива те да имат всички най-добри възможности да привличат инвеститори на място. това включва данъчно законодателство, регулаторно законодателство и гражданство“.

По думите му, „повечето инвеститори използват други способи, за да инвестират“ у нас, примерно, „български граждани, които да управляват местно дружество“, т.е. „когато има голям инвеститор, той в повечето случаи не идва физически в България“:
„Системата е много по-различна - има юридически лица, които са регистрирани в България, има и  юридически лица, които не са регистрирани в България, т.е. използват се съвсем различни механизми, така че може би това е причината“, уточни в ефира на „Хоризонт“ Панчев по повод обвиненията, че получилите т.нар. "златни визи" не са допринесли за създаването на нови работни места и реални инвестиции в страната.

„Другата причина е, че напоследък имаме проблем с инвестициите", добави той, както и уточни, че е „важно да се разбере дали проблемът идва от малкото инвестиции или от това, че те се вършат по друг начин“. 

„Не мисля, че качественият контрол върху отговорните инвестиции е слабото ни звено“, добави Манджукова, според която „най-големият проблем не е контролът, а как са разписани критериите“, които са били „претупани“ при „ремонтирането на закона“ през 2010 година.“По отношение на предоставяне на гражданство за лица от български произход, наистина бяха претупани тези промени и това, което се случва днес - 8 години по-късно е до голяма степен негативно следствие от недобре изчистените критерии и условия, които бяха направени тогава. Едно от тях е изискването задължително да има удостоверение за български произход, издадено от Агенцията за българите в чужбина“, уточни тя, както и поясни, че България „е единствената страна, която има отделна институция, която да издава удостоверение за такъв български произход“. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници