Премиерът на Сирия дезертира при бунтовниците

Премиерът на Сирия дезертира при бунтовниците
Сирийският министър-председател Риад Хиджаб е дезертирал при бунтовниците два месеца след назначаването си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският премиер Рияд Хиджаб е дезертирал при опозицията, съобщи в понеделник Сирийската обсерватория за човешки права, след като държавната медия предаде, че министър-председателят бил уволнен два месеца след назначението му.

"Рияд Хиджаб дезертира от режима", обяви ръководителят на базираната във Великобритания организация – Рами Абдел Рахман.

Лидерът на опозиционния Сирийски национален съвет заяви, че решението на премиера Рияд Хиджаб да обърне гръб на президента Башар Асад е доказателство за "разпада" на режима.

"Приветстваме решението на Рияд Хиджаб и на всички останали цивилни и военни да дезертират", обяви в телефонен разговор Абдел Басет Сайда, цитиран от АФП и БГНЕС.

"Решението му показва, че режимът се разпада. Това е началото на края", допълни той.

Скоро след това се появиха информации, че сирийският премиер Рияд Хиджаб, неговото семейство, двама от министрите му и трима военни са избягали в Йордания с помощта на сирийската опозиция.

"Хиджаб, членове на семейството му, двама министри и трима военни преминаха границата с Йордания със съдействието на сирийската опозиция и (бунтовническата) Свободна сирийска армия", обяви Халид Зейн ал Абедин от опозиционния Национален съвет.

От началото на протестите срещу управлението на президента Асад в страната загинаха над 19 хиляди души. Конфликтът продължава вече 16 месеца, макар че бе осъждан многократно от международната общност.

Междувременно от лоялните на президента сили дезертира нов сирийски генерал, който потърси убежище в съседна Турция. Заедно с него границата преминаха близо 400 цивилни, мнозинството от които жени и деца. Общият брой на дезертиралите сирийски генерали вече е 31.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Сирия #Башар ал-Асад #гражданска война #президент на Сирия #сирийската опозиция #Арабска пролет #Алепо #Сирийската обсерватория на човешките права #Деир Езор #Ирак #Иран #иранци #Риад Хиджаб #министър-председател на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници