Прокуратурата оневини Ивайло Московски за смъртта на детето му

Прокуратурата оневини Ивайло Московски за смъртта на детето му
A A+ A++ A

рокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу бившия министър на транспорта Ивайло Московски с мотив, че не са събрани доказателства за виновно поведение от негова страна за смъртта на детето му. За това информира в. " Сега"  и цитира постановлението на прокурор Емилия Варадинова от Софийска градска прокуратура /СГП/, за което нямаше прессъобщение от държавното обвинение

Пред "Дневник" говорителят на СГП Зорница Таскова потвърди, че производството е прекратено с постановление на прокурор от 3 януари т.г. по силата на чл. 15 от Наказателния кодекс, който визира случайно деяние, при което не се носи отговорност. Разследването започна по чл. 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост, но в хода на събирането на доказателства това не се е потвърдило.

Тригодишното дете загина при удар в дърво на моторната шейна, управлявана от Московски, на 2 февруари 2018 г. на Боровец.

През 11-те месеца на разследването от близки до следствието източници идваха различни сведения, сред тях и за противоречие между становището на следователя за носене на отговорност, и това на прокуратурата, която заключи финално, че няма престъпление.

Прокурорското постановление потвърждава първоначалната информация, че пътят, по който се е спуснала шейната, не е бил разрешен за моторни спортни машини и че шейната е само за един човек. Но Московски не е знаел това, не познавал и техническите характеристики на шейната, не е бил запознат и с правилата за управлението й, не знаел и с каква скорост трябва да я кара, нито каква екпировка е необходима.

Тези обстоятелства - според прокурор Емилия Варадинова, променят първоначалната хипотеза на разследването. За да има смърт по непредпазливост, трябва да е било налице виновно действие или бездействие, макар и неумишлено, казва прокурорът. Тоест Московски е трябвало да съзнава, че може да причини смърт, но да се надява че може да я избегне.

Неизменният министър на транспорта и съобщенията в правителствата на Бойко Борисов подаде оставка през лятото на 2018 заради катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Той прекара на депутатската банка на ГЕРБ до началото на декември м.г., когато беше предложен аз вицепрезидент на Черноморската банка за сътрудничество и развитие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници