12 българи останали по желание на борда на „Оушън стар пасифик”

12 българи останали по желание на борда на „Оушън стар пасифик”
На 26 юли тази година в България се завърнаха седем български моряци, които са пожелали това. Снимка: maritime.bg
A A+ A++ A

12 са останалите по свое желание на борда на „Оушън стар пасифик”(Ocean Star Pacific) български моряци, които имат неизплатени от работодателя възнаграждения, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Круизният кораб, плаващ под панамски флаг, се намира вече повече от два месеца в мексиканското пристанище Мацатлан с екипаж от 90 души.

На 26 юли тази година в България се завърнаха седем български моряци, които са пожелали това, предаде Дарик радио.

Външното министерство е в постоянен контакт с останалите на борда български граждани и с техния работодател, отбелязват от ведомството.

Ситуационният център на МВнР, заедно с Изпълнителната агенция „Морска администрация", българските посолства в Мексико и Лондон и Международната федерация на транспортните работници работят по разрешаването на казуса.

През май 24 българи, наети от агенция САПКО, заминават за Мексико, за да работят на пасажерския кораб. Някои от тях са професионални моряци, други – персонал.

Българите са сключили преки договори с компанията, която е наела пътническия кораб.

Дружеството е P.V. Enterprises и според справка на Maritime.bg е собственост на гръцкия гражданин Peter Villiotis.

Според моряците собственик на плавателния съд е Националната круизна компания на Мексико.

„Ядем храна с изтекъл срок на годност, водата не става за пиене, заради недостига на гориво спира и тока, а навън температурата е 50 градуса и без климатици е ад", разказа чрез „Скайп” пред Дарик Християн Г., който е трябвало да бъде барман на пасажерския кораб.

По думите му пари не са им изплащани от края на май. Получили са аванс от по 100 долара.

Екипажът на „Оушън стар пасифик” е от различни националности – българи, гърци, индонезийци, мексиканци и един румънец – общо 90 души.

На 21 юли един от наетите българи успял да се върне, а на 26 юли със съдействието на Министерството на външните работи се прибрали още седем души. На борда на кораба обаче остават още 16 българи.

Първият прибрал се – Милен Савов, нает като дърводелец, разказа пред Дарик, че договорът му е бил за седем месеца, но един ден капитанът го извикал и му казал да се прибира.

Платили му дължимото в песос, което изяло голяма част от договорените долари. Дължимите неустойки Милен така и не видял.

Останалите седем българи, дошли си преди седмица, също не са получили обещаните пари.

#Министерството на външните работи #МВнР #България #Мексико #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници