Сирийските ислямисти създали собствена армия

Сирийските ислямисти създали собствена армия
Групировката, наречена „Въоръжени мюсюлмански братя", си сътрудничи със Сирийския национален съвет, който действа от Турция и отговаря за политическата организация на сирийската опозиция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийските „Мюсюлмански братя" са създали своя въоръжена групировка, която действа независимо от „Сирийската свободна армия", сочена досега за основната въоръжена сила на опозицията.

Това твърди в съботния си брой британският в. „Дейли телеграф", позовавайки се на водачи на антиправителствените сили, съобщи БТА.

Един от ръководителите на групировката, наречена „Въоръжени мюсюлмански братя", известен с псевдонима Абу Хамза, посочил, че тази организация си сътрудничи със Сирийския национален съвет, който действа от Турция и отговаря за политическата организация на сирийската опозиция.

Друг ислямист, който събира средства за военното крило на сирийските „Мюсюлмански братя", Хосам Абу Хабел, заявил пред британски журналисти, че организацията му не е свързана със „Сирийската свободна армия", уточнява ИТАР-ТАСС.

Същевременно стана ясно, че сирийският телевизионен водещ Мохамед ал Саид, който бе отвлечен от дома му в Дамаск в средата на юли, е екзекутиран, съобщи Сирийската организация за мониторинг на човешките права.

„Телевизионният водещ, който бе добре известна фигура в държавната телевизия, е екзекутиран и „Фронт ал Нусра” пое отговорността за убийството му”, уточни ръководителят на правозащитната организация Рами Абдел Рахман.

„Ал Нусра” е малко известна ислямистка групировка. В нейното изявление се посочва, че „водещият е убит, след като е бил подложен на разпит”.

Според „Дейли телеграф" създаването на отделна въоръжена групировка говори за разкол в редиците на сирийската опозиция и за противоречия между основните й спонсори – Саудитска Арабия и Катар.

„През първите дни на въстанието против президента Башар Асад бунтовниците със светски и ислямистки възгледи бяха готови да се борят заедно под знамето на „Сирийската свободна армия" и да признаят Сирийския национален съвет като политически ръководен орган", пише британският всекидневник.

Сега обаче „Свободната сирийска армия", в която влизат основно „дезертьори от армията на режима", не е намерила общ език със Сирийския национален съвет, чието ръководство пък е от имигранти, отбелязва „Дейли телеграф".

Сега „Сирийската свободна армия" е създала свое политическо крило – „Група за подкрепа на Сирия".

„Този разкол е довел до разграничаване и между международните спонсори на революционерите – Саудитска Арабия, която подкрепя „Сирийската свободна армия", и Катар, който пък е започнал да се сближава със Сирийския национален съвет и ислямистите", посочва британският вестник.

„Разколът влияе на операциите, които се извършват в самата Сирия: съперничещите си военни групировки си сътрудничат, когато се налага, но за останалото не се признават взаимно", посочва „Дейли телеграф", допълвайки, че „разпокъсването на въоръжената опозиция създава предпоставки след слизането от власт на Асад Сирия да се превърне в бойно поле".

#Сирия #Мюсюлмански братя #Сирийската свободна армия #Башар Асад #Турция #Катар #Саудитска Арабия #Дамаск #Фронт ал Нусра #Рами Абдел Рахман #Сирийския национален съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници