Бунтовниците печелят позиции в Източна Сирия

Бунтовниците печелят позиции в Източна Сирия
Сирийските бунтовници продължават да контролират главния търговски град Алепо в Западна Сирия, а освен това са разширили зоната си в източната част на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

По-голямата част от провинция Деир Езор, Източна Сирия, която граничи с Ирак, е в ръцете на бунтовниците срещу режима на президента Башар ал-Асад, съобщи Сирийската обсерватория на човешките права.

"Опозиционерите установиха контрол върху цялата източна провинция с изключение на градовете Маядин и Абу Камал, където се водят ожесточени сражения", заяви директорът на организацията Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП, предава БГНЕС.

Силите на режима използват самолети и артилерия, установена в Маядин, за да бомбардират други сектори, попаднали в ръцете на опозиционерите.

Те опитват да установят контрол върху сградата на службите за сигурност, уточни Рахман. Десетима войници и неустановен брой бойци на бунтовниците са загинали при сраженията, а много войници от редовната армия са дезертирали, съобщава базираната във Великобритания организация.

Тя информира за протест днес в град Курие, южно от Маядин, призоваващ за сваляне на режима и за подкрепа на бедстващия град Деир Езор".

През юли над 300 души, повечето от които цивилни, бяха убити в тази провинция, където операциите на армията бяха засилени. 70% от жителите на град Деир Езор го напуснаха, а останалите 30% не успели да избягат в по-безопасни места заради липса на средства.

От 1,6 милиона жители на източната провинция 500 000 са намерили убежище в други области, които не са подложени на толкова интензивни бомбардировки. 1000 души са загинали в провинцията от началото на бунта през март 2011 г. "Щетите в бедстващия град възлизат на 11 милиарда сирийски лири" или 155 милиона долара, уточнява организацията.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

#Сирия #Башар ал-Асад #гражданска война #президент на Сирия #сирийската опозиция #Арабска пролет #Алепо #Сирийската обсерватория на човешките права #Деир Езор #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници