Дончев: България има шанс за 15% повече европари през 2014–2020

Дончев: България има шанс за 15% повече европари през 2014–2020
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако запази досегашните си показатели, България има шанса да ползва с 10-15% повече европари през следващия програмен период 2014-2020 г., отколкото за периода 2007-2013, обяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

„Не може да се твърди обаче, че това ще се случи на 100%. Със сигурност страната ни ще се бори и няма да допусне финансирането да е по-малко от стойностите, които имаме до момента“, заяви Дончев във Варна в петък, цитиран от Дарик радио.

През следващия програмен период до 2020-та година европари ще бъдат отпускани за всички ключови нужди на България, увери Дончев.

30% от всички средства ще отиват за трите сектора – воден, пътен и железопътен. 52 на сто от цялата финансова рамка ще се разходва за мерки, свързани с енергийната ефективност, градско развитие, малки и средни предприятия и иновационна и научна инфраструктура. За социалната сфера и повишаване на квалификацията ще бъдат заделени 18 процента от парите, обясни министърът.

България подкрепя строгата финансова дисциплина и реформи, които налага Европейският съюз, посочи Томислав Дончев.

„На първо място цялата политика по сближаване ще се превърне в инструмент за мощен натиск за гарантиране на бюджетна дисциплина. Въвежда се простото правило - ако една държава наруши параметрите за дефицит, веднага да й се спира европейското финансиране по всички програми“, коментира министърът.

„Всяка страна в съюза ще има ангажимента да се съобрази със списък с конкретни реформи, които трябва да бъдат проведени в ключови сфери. До края на декември 2016 година ще се следи напредъкът на всяка от държавите. Ако няма окуражаващи резултати, финансирането й за съответната сфера може да бъде спряно“, предупреди Дончев.

Той призна, че добрата финансова дисциплина в някаква степен е платена от българските граждани, но подчерта, че тя няма алтернатива.

#Томислав Дончев #ЕС #еврофондове #министър за еврофондовете #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници