Правят кризисен щаб за спасяването на БДЖ

Правят кризисен щаб за спасяването на БДЖ
Йордан Недев, изпълнителен директор на БДЖ. Снимка: София фото ейджънси
A A+ A++ A

През следващата седмица най-вероятно ще бъде създаден Кризисен щаб, който да се заеме с решаване на проблемите в БДЖ ЕАД, обяви в петък изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев.

Недев каза, че щабът ще бъде във формат министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, заместник-министри и ръководството на БДЖ, цитиран от БТА.

Проблемите започнаха след спиране на държавната субсидията за „БДЖ - Пътнически превози“ в размер на 14 млн. лева от 1 юли т.г., припомни той.

Парите са предназначени за оперативни нужди. До момента от финансовото министерство отказват коментар за това и обясняват спирането на субсидията с неизплащането на заема към Световната банка от страна на БДЖ, по който заем гарант е държавата.

Тази ситуация изправи превозвача буквално пред фалит и затова оттам обмислят драстично съкращаване на персонала и спирането на около 200 влака, потвърди Недев.

На въпрос кога се очаква да стане това, той посочи, че „това може да стане и утре“. „Някой път няма отговори, не съществуват такива“, коментира ситуацията изпълнителният директор.

Според Йордан Недев от Министерството на финансите нямат законово право да спрат субсидията за БДЖ, защото така нарушават Закона за бюджета.

В него изрично е записано, че подобни субсидии не могат да бъдат прихващани и спирани. Недев обаче направи уговорка, че с този казус се занимават юристите в холдинга и той не е компетентен да го коментира.

На въпроса дали е успял вече да разговаря с министър Симеон Дянков, Недев каза, че до момента няма осъществен контакт и не се надява на такъв.

Недев нито отрече, нито потвърди обявените по-рано намерения да си подаде оставка от поста изпълнителен директор на БДЖ, като посочи, че подобен ход би бил логичен в настоящата ситуация.

#БДЖ #Йордан Недев #Министерство на транспорта #Министър на транспорта #Ивайло Московски #Симеон Дянков #Министър на финансите #БДЖ - Товарни превози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници